Op 1 oktober is er een belangrijke wetswijziging in de verzekeringswereld. De nieuwe wetswijziging heeft ook invloed op de verzekeringen die jij hebt afgesloten. Het wordt namelijk makkelijker om je huidige verzekeringen op te zeggen. Mijnvergelijker.be somt op wat je allemaal moet weten.
Vanwaar de wetswijziging?
Als je de vragen om tussenkomst bij de Ombudsman Verzekeringen bekijkt, is het duidelijk: heel wat verzekerden in ons land hebben problemen bij de opzeg van hun polis. De stopzetting van een verzekeringspolis is met 13% de tweede voornaamste bron van klachten bij de Ombudsman. Bij autoverzekeringen is de opzeg met 23% zelfs de belangrijkste bron van klachten. Vandaar dat de overheid besloot om de opzegprocedures voor een verzekering te wijzigen en te verbeteren. Independer, digitale makelaar en partner van Mijnvergelijker.be, is een van de partijen die voor een eenvoudigere opzegprocedure lobbyde. Dankzij de inspanningen wijzigde en verbeterde de overheid de opzegprocedures voor een verzekering.
Wanneer gaat de nieuwe wet in?
De wet tot vereenvoudiging van de opzeggingsregels van verzekeringsovereenkomsten gaat in vanaf 1 oktober. Ze is van toepassing voor overeenkomsten die starten op 1 oktober 2024, of die stilzwijgend verlengd worden vanaf 1 oktober 2024. Dat is dus het geval met de meeste verzekeringscontracten niet-leven.
Kan je vanaf nu al je verzekering makkelijker opzeggen?
Helaas niet, de nieuwe wet is alleen voor verzekeringen niet-leven, voor particulier gebruik. In mensentaal, het gaat hier over verzekeringen van materiële goederen, zoals je auto– of brandverzekering. Een pensioen- of uitvaartverzekering valt hier dus niet onder. Ook is de nieuwe wet enkel voor mensen die hun verzekering volledig privé hebben. Heb je je verzekering “op de zaak” gezet om bijvoorbeeld van belastingvoordelen te genieten, dan kom je niet in aanmerking voor de nieuwe verkorte opzegmogelijkheden.
Wat verandert er aan de opzeg?
Stilzwijgende verlenging
Vanaf 1 oktober beëindig je je contract gemakkelijk voordat het stilzwijgend wordt verlengd. Dit doe je door twee maanden voor de jaarlijkse vervaldag van je verzekeringscontract je opzeg te doen.
Tot nu toe bedroeg die termijn drie maanden. Bij de verzekeraars zelf verandert er niets aan de opzegtermijn: als je verzekeringsmaatschappij je contract wil opzeggen, moet dat drie maanden voor de vervaldag gebeuren.
Opzeggingsrecht zonder jaarlijkse vervaldatum
Als je je verzekeringscontract bij je huidige verzekeraar wil beëindigen, kan dat vanaf nu met een opzegperiode van twee maanden. Er is wel een belangrijke voorwaarde: de polis moet minstens 1 jaar lopen. Je kan als verzekerde ook aan je nieuwe verzekeraar of zijn tussenpersoon vragen om de opzegformaliteiten voor hun rekening te nemen.
Je nieuwe verzekeraar zorgt ervoor dat de nieuwe polis start uiterlijk bij het verstrijken van de opzegtermijn van de opgezegde polis. Je vroegere verzekeraar moet bij opzeg het niet-gebruikte premiegedeelte terugstorten. Hij mag ook geen kosten of boete aanrekenen voor de opzeg van de polis. Op het vervaldagbericht moet hij ook het wettelijk opzegrecht vermelden.
M.a.w: vanaf dat je verzekering 12 maanden loopt, kan je op elk moment opzeggen. De opzeg wordt dan 2 maanden na je aanvraag uitgevoerd.
Wat verandert er nog?
Vanaf nu is het ook mogelijk om je opzeg te doen via de digitale omgeving van de verzekeraar of tussenpersoon.
Let op: je verzekeraar is niet verplicht om een digitale omgeving te voorzien. Bij sommige verzekeraars zal dit dus helaas nog niet mogelijk zijn.
Wie wel al gebruik kan maken van een digitale omgeving, moet zijn opzeg ondertekenen met een elektronische handtekening, dus een elektronische id-kaart of Itsme. De opzegperiode start op de dag volgend op de elektronische handtekening. Door de nieuwe wet kan je vanaf nu een combinatiepolis, bijvoorbeeld brand en familiale, in zijn geheel opzeggen. Je hoeft dus geen twee aparte opzegberichten meer te versturen.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars en weet je meteen of je kan besparen.