Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Auto verzekeren: welke autoverzekering nemen?

Er zijn drie autoverzekeringen waaruit je kan kiezen. De ene dekt meer dan de andere. De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht, maar geeft een beperkte dekking. Je kan ook voor een ruimere waarborg kiezen door een kleine of grote omnium af te sluiten*. Wens je dan nog enkele extra verzekeringen af te sluiten* dan kan je een bestuurdersverzekering, een bijstandsverzekering of een rechtsbijstandverzekering overwegen. Op deze pagina ontdek je uit welke dekkingen je kan kiezen.

De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering

Iedereen moet verplicht volgens de Belgische wet een BA-verzekering afsluiten. Deze autoverzekering geeft een beperkte dekking, namelijk tegen materiële en lichamelijke schade die je veroorzaakt aan derden. De kost van eigen materiële schade zal deze waarborg niet vergoeden. Daarvoor kan je een omniumverzekering afsluiten.

De kleine omnium autoverzekering

De kleine omnium geeft een ruimere dekking dan de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Het vergoedt materiële schade waar je zelf niet verantwoordelijk voor bent waaronder: brand, diefstal, glasbreuk, aanrijding met dieren en schade door toedoen van natuurkrachten.

De full omnium autoverzekering

De ruimste dekking krijg je bij een full omnium. Het vergoedt de eigen materiële schade. Bijvoorbeeld als je tegen een paal botst of bij een aanrijding met een andere weggebruiker.

Waarvoor ben je verzekerd per waarborg?

Oorzaak van de schade BA BA+ mini omnium BA+ full omnium
Lichamelijke en materiële schade aan derden xxx
Brandschade xx
Diefstal xx
Glasbreuk xx
Aanrijding met dieren xx
Natuurkrachten zoals storm, hagelbuien etc. xx
Eigen materiële schade x

Welke waarborg kies ik best?

Een van de hoofdcriteria bij het kiezen van een autoverzekering is de leeftijd van de auto. Onderstaande tabel geeft een indicatie van welke waarborg het best aansluit bij de leeftijd van je auto.

Auto van 0-5 jaar Grote omnium
Auto van 6-10 jaar Kleine omnium
Auto ouder dan 10 jaar Uitsluitend burgerlijke aansprakelijkheid auto

Er kunnen ook andere factoren een rol spelen bij de keuze voor een bepaalde waarborg. In volgende situaties kies je best voor een ruimere dekking:

  • Je gebruikt je auto heel vaak.
  • Je hebt je autolening nog niet afbetaald.
  • Je auto heeft een hoge dagwaarde. ​

Wie sluit er een autoverzekering af*?

Het is gebruikelijk dat jij als eigenaar van je auto een verzekering afsluit, maar iemand anders kan dit ook voor jou doen. Je werkgever kan bijvoorbeeld een autoverzekering afsluiten op naam van de firma, maar dan heb je zelf geen controle over de verzekering.

Je moet minstens een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten zodra je de openbare weg opgaat. Moet je jouw auto op straat parkeren voor je huis? Dit is de openbare weg dus ook dan heb je een autoverzekering nodig.

Waar ben ik overal gedekt?

Je bent gedekt in de landen die vermeld worden op je verzekeringskaart. In het verleden werd dit de groene kaart genoemd. Met dit formulier bewijs je ook dat je een autoverzekering hebt afgesloten. Ga je op reis en staat je bestemming niet op de groene kaart? Je kan een tijdelijke uitbreiding van je verzekering aanvragen. Het is ook verstandig om een rechtsbijstandverzekering te overwegen. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van onderstaand voorbeeld.

Anne-Marie heeft een uitbreiding aangevraagd, zodat haar BA-verzekering ook geldig is in Rusland. Ergens in the middle of nowhere raakt een tegenligger de zijspiegel van Anne-Marie haar auto. Er is een communicatieprobleem, want de man spreekt geen Engels en Anne-Marie spreekt geen Russisch. Hij heeft geen verzekeringspapieren mee dus houdt de man het voor bekeken en rijdt door. Anne-Marie kan het best haar rechtsbijstandverzekeraar inschakelen voor hulp.

* Vind hier meer info omtrent het afsluiten via Mijnvergelijker.be