Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Kleine omnium of mini-omnium

Heb je al gedacht aan het afsluiten* van een kleine omniumverzekering? In België is een BA-verzekering verplicht, maar dit dekt enkel de schade aan de auto van anderen. Een flinke hagelbui kan ervoor zorgen dat je auto beschadigd is. Met de kleine omniumverzekering ben je gedekt tegen diefstal, brand, glasbreuk, aanrijdingen met dieren en dus ook schade door natuurkrachten.

Wat is een kleine omnium?

Een kleine of mini-omnium is een aanvullende verzekering bij je de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Het dekt schade waar jijzelf of iemand anders niet aansprakelijk voor is, zoals schade door natuurkrachten als stormschade of hagel, maar ook bijvoorbeeld diefstal. Een gemotoriseerd voertuig moet verplicht een BA-verzekering afsluiten als het is ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) en zich op de openbare weg begeeft. Voor een auto die in de garage blijft staan, is een autoverzekering niet nodig.

Wat dekt een kleine omnium?

Een mini-omnium dekt evenveel als een full omnium verzekering, maar niet de aanvullende waarborg eigen (materiële) schade. Soms zijn er verschillen wat betreft de dekking tussen de verschillende verzekeraars of bieden ze de waarborgen van de kleine omnium apart aan. 

Onderstaande tabel geeft een duidelijk overzicht welke schade een kleine omnium vergoedt in vergelijking met andere dekkingen. 

Oorzaak van de schade BA BA+ mini omnium BA+ full omnium
Lichamelijke en materiële schade aan derden xxx
Brandschade xx
Diefstal xx
Glasbreuk xx
Aanrijding met dieren xx
Natuurkrachten zoals storm, hagelbuien etc. xx
Eigen materiële schade x

Kleine omnium dekking

Een kleine omnium dekt volgende waarborgen:

Brand

  • Een gedeeltelijke of volledige vernieling door brand.
  • Schade veroorzaakt door brand, bliksem, een ontploffing of kortsluiting.
  • Ook schade door het blussen wordt vergoed.

Diefstal

  • De diefstal van de auto of delen ervan.
  • De beschadiging ten gevolge van een diefstal.
  • De kosten van sloten die vervangen moeten worden.

Als je auto wordt gestolen dan wordt dit beschouwd als economisch totaal verlies. In dat geval wordt ofwel de marktwaarde/werkelijke waarde ofwel de aangenomen waarde van je auto vergoed.

Glasbreuk

  • Breken, barsten of springen van glas.
  • Het betreft de voorruit, zijruiten, achterruit en glazen dak.
  • De spiegels en het glas van koplampen zijn vaak niet gedekt.
  • De oorzaak is meestal niet van belang.

Natuurkrachten

  • Enkel dekking tegen natuurkrachten die opgesomd staan in het contract.
  • Vaak schade door hagel, storm, overstromingen, aardbevingen, lawines of vallende brokstukken en vulkaanuitbarstingen.

Aanrijding met dieren

  • Hier gaat het om een aanrijding met dieren, soms zijn enkel huisdieren vermeld. ​

Wanneer kies je best voor een mini omniumverzekering?

Vanaf het vierde jaar kies je beter voor een mini-omnium verzekering. Vanaf het zesde jaar verzekeren de meesten hun auto enkel met de BA-verzekering. Voor splinternieuwe auto’s wordt een full omnium aangeraden. ​

Is de kans groot dat je met bovenstaande situaties geconfronteerd wordt, dan kies je best voor een kleine omnium. Onderstaande voorbeeldsituaties illustreren dit.

Peter woont in een bosrijk gebied waar regelmatig herten te bewonderen zijn. Regelmatig heeft hij al zo een hert over de weg zien huppelen, daarom heeft Peter een kleine omnium afgesloten. Als er een spijtige aanrijding met een hert zou plaatsvinden dan is hij verzekerd.

In ons Belgenlandje durft het weleens serieus te stormen. De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met felle rukwinden. Als er daardoor bijvoorbeeld een dakpan op je auto terechtkomt dan dekt de kleine omnium deze schade.

Aisha gaat een weekendje weg met vriendinnen en ze besluiten om te carpoolen. Het centrale ontmoetingspunt is Brussel dus ze laat haar auto ergens achter op een verlaten parking. Wanneer ze terugkomt, ziet ze dat er ingebroken is in haar wagen. Aisha kan ervan op aan dat haar de schade wordt vergoed.

Voor splinternieuwe auto’s wordt een full omnium aangeraden. ​

Hoeveel bedraagt de vergoeding bij een mini omnium?

Bij een mini-omnium vergoedt de verzekeraar de effectieve kost van de schade. Alleen wanneer de schade zo groot is dat deze de waarde van je auto overstijgt, hanteert de verzekeraar een andere regeling. Ofwel wordt dan de ’werkelijke waarde’ of de ‘overeengekomen waarde’ uitgekeerd.

  • Werkelijke waarde/marktwaarde: De werkelijke waarde is de waarde van je auto voor de schade, bepaald door een expert. De expert houdt rekening de ouderdom van het voertuig, het aantal kilometers en de referentiewaarde op de markt.
  • Aangenomen waarde: De verzekeraar bepaalt een maximumwaarde in de verzekeringspolis. Dit bedrag komt meestal overeen met de cataloguswaarde, maar dan verminderd met een percentage gebaseerd op de ouderdom van het voertuig.

Wat kost een kleine omnium?

Het bedrag verschilt naar gelang de verzekeraar dat je kiest. Dankzij een vergelijking krijg je meteen een overzicht a.d.h.v prijs en kwaliteit van alle verzekeraars waarbij je een kleine omnium kan afsluiten. Vergelijk via Independer.be.

Vergelijk autoverzekeringen

* Vind hier meer info omtrent het afsluiten via Mijnvergelijker.be