Welke radarverklikkers zijn verboden?
Niet alle flitsmelders zijn verboden. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen radar detectors op basis van radiogolven, radarverklikkers zoals Waze en flitsmelders in een GPS. Radar detectors zijn bijna in alle Europese landen verboden. Ze vangen de radiogolven van snelheidsmeters bij politiecontroles op. De politie te slim af zijn zal niet lukken. Ze hebben namelijk materiaal om radar detectors op te sporen. Ze zullen het materiaal in beslag nemen en vervolgens de overtreders zwaar beboeten.
Flitsmelders die ingebouwd zijn in je navigatiesysteem of in een app zijn meestal wel toegelaten, omdat deze de GPS functie gebruiken om gegevens over flitspalen op te halen. Maar bepaalde landen laten zowel het gebruik van flitsmelders als radarverklikkers niet toe. Lees hieronder meer.
Wat is waar toegelaten?
Alle flitsmelders zijn verboden
In bepaalde landen geldt er een ware nultollerantie voor flitsmelders en radarverklikkers zoals Coyote of Waze. Het afzetten van deze functie is in deze landen niet voldoende. Deze info moet je effectief verwijderen op je navigatiesysteem. Landen die deze regels hanteren:
- Slowakije
- Zwitserland
- Ierland
- Turkije
- Oostenrijk
Flitspaalsignalisering is toegelaten onder voorwaarden
Onder andere in ons land is een flitsmelder wel toegelaten, maar je navigatiesysteem moet zijn informatie ophalen uit een openbare databank zoals bijvoorbeeld bij de app Waze. Download de laatst beschikbare versie van de app. Vaak worden dan automatisch verboden functies uitgeschakeld. Volgende landen hanteren dit principe:
- België
- Duitsland
- Frankrijk
- Italië
- Nederland
- Tsjechië
Wist je dat
Een radarverklikker zoals Waze mag in Frankrijk enkel gebruikt worden als er zones worden weergegeven en geen specifieke plaatsen
Landen waar een flitsmelder niet verboden is
Spanje is een voorbeeld van een Europees land waar flitspaalsignalering zonder voorwaarden is toegestaan.