Auto invoeren

Heb je een auto gekocht in een andere lidstaat van de Europese Unie en je wil er, als Belgische inwoner, mee de baan op? Hiervoor moet je wagen aan bepaalde eisen voldoen. Ontdek hieronder meer.

Stappenplan voor het invoeren van een auto vanuit een ander EU-land

​Stap 1

Kijk na of je auto in het andere EU-land is ingeschreven. Is dat het geval, dan staat er op het buitenlandse inschrijvingsbewijs een typegoedkeuringsnummer (WVTA-nummer) vermeld. Dit heb je nodig om de wagen in België te laten keuren. Werd de wagen in de andere lidstaat niet ingeschreven, dan moet je een validatieprocedure aanvragen.

​Stap 2

Verzamel de juiste documenten om jouw auto naar België te brengen. Behalve het inschrijvingsbewijs heb je ook nog de aankoopfactuur nodig. Op de factuur moeten volgende gegevens zeker vermeld zijn: de prijs zonder BTW, naam, voornaam en volledig adres van de koper én verkoper, de gegevens van het voertuig (merk, model, chassisnummer, bouwjaar, datum eerste inschrijving, fiscaal vermogen…), de betalingswijze en de leveringsdatum.

​Stap 3

Zorg ervoor dat je wagen verzekerd is voor het transport naar België. Je kan de wagen laten overbrengen door een transportfirma, of deze zelf naar België brengen met een aanhangwagen. Je kan ook naar België rijden met tijdelijke nummerplaten of transitplaten die je aanvraagt in het land waar je de auto koopt. Contacteer steeds je verzekeraar om na te gaan of het transport dat je zelf doet, ook verzekerd is.

​Stap 4

Vraag een elektronisch vignet E705 aan. Hiervoor ga je langs bij een bevoegd douanekantoor. Kocht je volgens de douane een nieuw voertuig? Dan betaal je 21% BTW in het douanekantoor. De douane beschouwt de wagen als nieuw, wanneer er minder dan 6.000 km op de teller staan, of wanneer je de wagen gekocht hebt binnen de 6 maanden na de eerste ingebruikname, ongeacht het aantal kilometers of het bouwjaar.

​Stap 5

Nu kan je de wagen laten keuren bij een hiertoe bevoegd keuringsstation. Na de keuring ontvang je het roze inschrijvingsformulier voor inschrijving van het voertuig bij DIV.

​Stap 6

Bezorg het roze formulier aan je verzekeraar, hij kan voor jou de inschrijving van de auto rechtstreeks regelen bij DIV.

​Stap 7

Na inschrijving van de wagen, ontvang je de nummerplaten en kan je de baan op. Goede reis!

Auto invoeren vanuit een derde land (geen EU-lidstad)

Zin om op Belgische wegen te cruisen met een exotische bolide? Dat kan, maar voor het zover is, moet je nog wel wat stappen ondernemen.

De meeste auto’s die in Europa worden ingevoerd, zijn afkomstig uit de VS en komen per boot aan. Een Belgische vrachtvervoerder zal contact opnemen met het land van oorsprong en zorgen voor de uitklaring van het voertuig. Jij moet dan enkel maar de auto gaan ophalen in de haven van Antwerpen.

Eens de wagen in België aangekomen is, moet je hem laten inklaren bij de douane. Hiervoor kan je een douanevertegenwoordiger inschakelen, die voor jou alle administratie regelt.

Het prijskaartje om een auto te laten inklaren is hetzelfde, of het nu om een nieuwe of tweedehandswagen gaat. Je betaalt 10% invoerrechten op een personenwagen, berekend op de douanewaarde van het voertuig. Daar bovenop betaal je 21% BTW op de prijs van de auto. Uiteraard moet je ook rekening houden met de transportkosten.

Na betaling van alle kosten, zorgt de douane voor een vignet E705 en kan je met de wagen naar de keuring om te controleren of hij voldoet aan de Europese voorschriften.

Na de technische controle kan je de wagen laten verzekeren en inschrijven.