​Auto kopen in Duitsland

Een auto kopen in Duitsland kan u zomaar een paar duizend euro schelen. Maar hoe begin je daaraan? Het is belangrijk goed geïnformeerd te zijn, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Aankoop auto

Koop je een nieuwe auto in Duitsland, dan betaal je het BTW tarief dat in België geldt, nl 21%. Koop je in Duitsland een tweedehands auto bij een autodealer? Dan betaal je 19% BTW. Op een auto die je van een particulier koopt, betaal je, net zoals in België, geen BTW.

De verkoper van de wagen moet je het Farhzeugschein (kentekenbewijs) deel 1 en 2, het onderhoudsboekje, het Duitse keuringsbewijs en gelijkvormigheidsattest van de auto kunnen voorleggen. Als één van deze documenten ontbreken, kan het zijn dat je de auto in België niet op jouw naam zal kunnen inschrijven.

Heb je al deze documenten en is de koop gesloten? Gefeliciteerd met je wagen!

Je auto naar België brengen

Wil je zelf met je wagen naar België rijden en hem eens testen op de Duitse Autobahn? Dat kan, maar vraag dan wel in Duitsland de transitplaten aan en vergeet je verzekering niet!

Je kan de auto ook zelf vervoeren met een aanhangwagen, maar check dan eerst even bij je verzekeraar of hier een bijkomende verzekering voor nodig is. Een transportfirma kan natuurlijk ook zorgen dat je wagen veilig in België geraakt. De kost van de verzekering voor de wagen is dan begrepen in de kost die de transporteur je aanrekent.

Van zodra de wagen in België aankomt, contacteer je de douane om het invoeren van de wagen te regelen. De douane bezorgt je de aanvraag tot inschrijving van het voertuig, voorzien van het vignet E705, zodat je met de wagen naar de technische controle kan.

Eens de wagen gekeurd, bezorg je de aanvraag tot inschrijving van het voertuig aan je verzekeraar, die ervoor zal zorgen dat de auto wordt ingeschreven op jouw naam.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar nu kan je eindelijk de baan op. Gute fahrt!