Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Autodiefstal: wanneer komt je autoverzekering voor diefstal tussen?

Autodiefstal is nog altijd booming business in ons land. Volgens de recentste cijfers waren er in 2022 maar liefst 5.368 gevallen van autodiefstal. Dat zijn bijna 15 gestolen auto’s per dag. Maar wat als het jou overkomt? Ben je dan altijd verzekerd? Wat kan je doen om diefstal te voorkomen?

Wat moet je doen bij een autodiefstal?

Diefstal van auto

Als je auto net gestolen is, meld dit dan meteen bij de politie op het noodnummer 101 of 112. De politie zal je auto seinen en het nodige doen om je wagen terug te vinden.

De politie bezorgt je een bewijs van je aangifte. Dit moet je samen met het ingevulde aanrijdingsformulier bezorgen aan je verzekeraar. De meeste verzekeringsmaatschappijen willen ook je autosleutel en reserv

Diefstal uit je auto

Bel de interventiedienst op het nummer 101 als er in je auto is ingebroken. Je kan ook aangifte doen bij een van de politiecommissariaten.

  • Als je aangifte doet, neem dan zeker je wagen mee. Zo kan de politie vaststellingen doen aan je auto.
  • Bezorg de politie kopieën van je autopapieren en de signaleringsfiche. De signaleringsfiche bevat info over opvallende stickers, herkenbare schade en meer.
  • Als iemand goederen zoals een gps heeft gestolen, hou dan het serienummer klaar. Dit nummer vind je op de verpakking.

Welke verzekering komt tussen bij autodiefstal?

De waarborg diefstal maakt deel uit van een full omnium of mini-omnium. Je bent dus enkel verzekerd tegen autodiefstal als je een mini-omnium of een full omnium hebt. De waarborg diefstal komt tussen bij:

  • Diefstal van je auto: hoeveel de verzekeraar tussenkomt bij een autodiefstal bepaal je bij het afsluiten van de polis.
  • Deel van je auto: als een deel van je auto gestolen is, komt de verzekering tussen. Denk aan een ingebouwde radio.
  • Beschadiging: beschadiging van je wagen bij een poging tot diefstal

Let op! Gestolen goederen die in je auto lagen zijn niet gedekt!

Doe ook aangifte als je geen diefstalverzekering hebt!

Zelfs als je enkel een BA-verzekering hebt, doe je best aangifte. Breng je verzekeraar zeker binnen de 24 uur op de hoogte van de autodiefstal. Zo ben je toch gedekt als er met je gestolen auto een schadegeval zou gebeuren.

Wanneer komt de verzekeraar niet tussen?

Je moet kunnen aantonen dat je alles hebt gedaan om diefstal te voorkomen. Als je je auto niet op slot deed of je sleutels in de wagen liet liggen, dan vergoedt de verzekeraar de schade niet. Daarom moet je bij de aangifte ook de sleutel en reservesleutel van je wagen afgeven.

Verder kan de verzekeraar bij duurdere auto’s eisen om een extra antidiefstalsysteem te installeren. Hierbij moet het alarmsysteem voldoen aan de voorwaarden van de verzekeraar. Als bijkomende verzekeringen niet zijn afgesloten, kan de verzekeraar een tussenkomst weigeren. Kijk dus zeker je polis goed na!

De verzekeraar komt ook niet tussen als je langer dan 24 uur wacht om een aangifte te doen bij de politie.

Schadevergoeding bij diefstal van je auto

Verzekeraars hanteren een wachttijd van meestal 30 dagen voordat ze een vergoeding betalen. De wachttijd is voor iedere verzekeraar verschillend.

Binnen 30 dagen teruggevonden

Wordt je auto binnen de 30 dagen teruggevonden, dan moet je je auto terugnemen en vergoedt verzekeraar de schade. Dien je ook de factuur van de herstellingskosten in bij je verzekeraar, dan krijg je ook de btw terug. Tijdens deze wachttijd voorzien veel verzekeraars ook een vervangwagen. Dit verschilt afhankelijk van de voorwaarden in de polis.

Na 30 dagen teruggevonden

Wordt je wagen pas na 30 dagen teruggevonden, dan heb je twee opties:

  1. Je laat de auto over aan de verzekeraar die hem zal verkopen.
  2. Je krijgt je wagen terug en je laat deze herstellen. Je ontvangt meestal niet de totale schadevergoeding, maar enkel het bedrag dat nog is om de reparatiekosten te betalen.

Als je wagen na dertig dagen niet teruggevonden wordt, dan geldt dit als een totaal verlies. Om de schadevergoeding vast te stellen hanteren verzekeraars verschillende systemen. Welk systeem je verzekeraar hanteert, staat vermeld in de algemene voorwaarden. Het systeem dat van toepassing is op je polis staat in de bijzondere voorwaarden. De waarde waarmee je voertuig verzekerd is, is bij totaal verlies bepalend voor de schadevergoeding. Verzekeraars gebruiken 3 soorten formules om de waarde van je auto te bepalen.

Werkelijke waarde

De werkelijke waarde of reële waarde of functionele waarde is de marktwaarde net voor de diefstal van je voertuig. De waarde wordt berekend door de aangestelde auto-expert en houdt rekening met de slijtage van je voertuig.

Aangenomen waarde

De aangenomen waarde is de catalogusprijs van je auto met aftrek van slijtage. Daarnaast kan de aangenomen waarde ook de factuurprijs zijn minus de afschrijving. Dit is afhankelijk van de bijzondere voorwaarden. Een nieuwe auto start dus met een cataloguswaarde van 100%. Na bijvoorbeeld 7, 13, 25, 30 of 37 maanden zakt de waarde elke maand met 1% of 1,5%.

Vervangingswaarde

De vervangingswaarde of geherwaardeerde werkelijke waarde is de exacte som geld die moet neergelegd worden om een gelijkwaardige auto te betalen. Hieronder vallen dus ook de ouderdom van het voertuig of waarborgen die zijn afgesloten.

Autodiefstal voorkomen: onze tips

Voorkomen is beter dan genezen! We geven je hieronder enkele tips om autodieven te slim af te zijn.

  • ​Leg geen waardevolle voorwerpen zichtbaar in je auto. Doe je dit toch, leg waardevolle voorwerpen dan in de afgesloten koffer van je auto; 
  • ​Laat je gps niet in de auto liggen en verwijder de gps-houder van je voorruit; 
  • ​Doe je wagen steeds op slot en laat je sleutel nooit in het contact zitten; 
  • ​Laat je handschoenenkastje open, zodat het meteen duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen in liggen; 
  • Parkeer je auto best op een goed verlichte en drukbezochte parkeerplaats. Heb je thuis een garage? Parkeer je auto dan zeker binnen en sluit je garage goed af;
  • ​Indien je wagen geen alarmsysteem heeft, overweeg dan om er één te laten installeren. Contacteer je verzekeraar om te weten welk systeem voldoende is voor je type auto.
  • Verlies je een autosleutel, bestel een nieuwe of doe een aangifte. Bij diefstal vragen de meeste verzekeraars om al je sleutels voor te leggen.
Autoverzekeringen vergelijken