Wanneer moet je het aanrijdingsformulier invullen?
Vul de voorzijde van het aanrijdingsformulier in direct na het ongeval. De achterzijde kan je thuis nog invullen. Vervolgen heb je 8 dagen de tijd om je verzekeraar het ingevulde aanrijdingsformulier te bezorgen. Vul het aanrijdingsformulier ook in als er geen tegenpartij betrokken is, zoals een botsing tegen een boom.
Hoe moet je het Europese aanrijdingsformulier invullen?
Voordat je het schadeformulier invult
- Creëer voordat je het schadeformulier invult een veilige verkeerssituatie
- Noteer de nummerplaat van de betrokken voertuigen. Als dit voertuig vluchtmisdrijf pleegt dan kan je de nummerplaat doorgeven aan de politie.
- Zowel bij licht- als zwaargewonden moet je de politie verwittigen. Dit is verplicht. De politie zal een proces-verbaal opstellen, maar het aanrijdingsformulier moet je zelf invullen. Ook als er geen tegenpartij is, moet je de politie bellen. Doe je dit niet dan pleeg je vluchtmisdrijf.
Vul na het ongeval met alle betrokken partijen de voorkant in van één schadeformulier. Dit bestaat uit twee delen: A en B. Nadat het formulier is ingevuld bewaart iedere bestuurder een exemplaar: het originele formulier (A) of de kopie (B). Als de verschillende partijen het niet eens zijn over de omstandigheden van het ongeval vul je best elk een aanrijdingsformulier in. Gebruik altijd een balpen als je het aanrijdingsformulier invult en schrijf in hoofdletters.
Let op: Zodra het Europees aanrijdingsformulier ondertekend is, kan je geen latere wijzigingen meer doorgeven. Onderstaand voorbeeld illustreert dit.
Er is een auto bij het achteruitrijden tegen de auto van Koen gebotst. Op het eerste zicht leek alles in orde en viel er geen schade te bemerken. Ze vulden het schadeformulier in, maar koen duidde aan dat hij geen schade had geleden. Eenmaal thuis ziet Koen dat onder de rand van zijn nummerplaat een grote kras zit. Deze schade kan hij niet meer aangeven. Hij zal zelf voor de kosten moeten opdraaien.
De achterzijde vult elke partij individueel in. Hierop noteer je administratieve zaken waaronder het adres van de garage waar je je auto wil laten repareren.
Een stappenplan
Er zijn 15 vakken die ingevuld moeten worden. Bepaal eerst wie voertuig A en wie voertuig B is
-
- In vak 1 en 2 vul je de datum en plaats in van het ongeval.
-
- In Vak 3 moet je aanduiden of er gewonden zijn. Heb je last van een stijve nek of doet je arm pijn, noteer dit dan. Latere doktersbezoeken kan je daardoor eventueel vergoed krijgen. Verduidelijk in vak 14 ‘opmerkingen’ wie er gewond is.
-
- In vak 4 duid je aan of er materiële schade is. Verduidelijk de schade in vak 11.
-
- Vul in vak 5 ‘getuigen’ de naam, het adres en het telefoonnummer in van getuigen als die er zijn. Passagiers mag je als getuigen vermelden, maar worden vaak als bevooroordeeld beschouwd.
-
- In vak 6 tot en met 9 vul je je eigen gegevens in. Controleer ook bij de tegenpartij of volgende zaken correct zijn ingevuld: de verzekeringsmaatschappij, het verzekeringsnummer op het verzekeringsbewijs, het merk van de auto en het type en de nummerplaat.
-
- In vak 10 en 11 geef je informatie over de schade.
-
- Vak 12 ‘toedracht’ geeft verduidelijking over het ongeval. Dit is het eerste onderdeel waar de verzekeraar aandacht aan schenkt. Geef duidelijk aan wat er exact gebeurd is. Controleer wat de tegenpartij heeft ingevuld, zodat er geen foute of tegenstrijdige antwoorden worden gegeven. De toedracht vervolledig je door het aantal aangekruiste vakjes te noteren.
-
- De schets’ in vak 13 is een belangrijk onderdeel van het aanrijdingsformulier. Teken de rijstroken van de weg, het midden van de weg en eventuele borden en verkeerslichten. Je tekent de situatie van de voertuigen op het moment van de aanrijding. Als je achteraf je auto naar de kant hebt verplaatst dan teken je de situatie vóór je hem hebt verplaatst. Duid de voorkant van de wagens aan en de rijrichting. Maak ten slotte duidelijk wie voertuig A is en wie voertuig B is.
-
- In vak 14 ‘mijn opmerkingen’ kan je feitelijke informatie geven over het ongeluk. Ook wanneer je bijvoorbeeld niet akkoord gaat met bepaalde zaken op de schets kan je dit hier noteren.
-
- Je vervolledigt het document door je handtekening te plaatsen in vak 15. Als je het Europees aanrijdingsformulier ondertekent, betekent dit dat je akkoord gaat met de feiten zoals die vermeld staan op het formulier. Ben je niet akkoord vermeld dit in het vak “mijn opmerkingen” en onderteken het aanrijdingsformulier niet. Vul daarentegen elk apart een aanrijdingsformulier in.
Aanrijdingsformulier downloaden
Download hier een aanrijdingsformulier
Europees aanrijdingsformulier aanvragen
Je kan een aanrijdingsformulier aanvragen bij je verzekeringsmaatschappij of je verzekeringsmakelaar. Enkele reserve schadeformulieren kan je bewaren in het handschoenenkastje van je auto.
Spreekt de tegenpartij geen Nederlands? Geen probleem! Het Europees aanrijdingsformulier is de Europese Unie identiek, ongeacht de taal. Vul je eigen schadeformulier in je eigen taal in.
Online aanrijdingsformulier
Hebben zowel jij als de tegenpartij geen aanrijdingsformulier bij dan kan je met app je schade aangeven.
- Assisto: Assisto kan ook gebruikt worden in het buitenland.
- Crashform: Crashform is ontwikkeld door Assuralia en kan enkel in België gebruikt worden. Klik door naar de App Store van Apple of de Google Play Store.
Beide apps zijn beschikbaar in zowel App Store voor Apple of de Google Play Store.
Crashstickers: het persoonlijk deel op het aanrijdingsformulier op voorhand invullen
In vak 6 tot en met 9 vul je eigen gegevens in op het aanrijdingsformulier. Dankzij de handige crashstickers hoef je deze informatie niet zelf in te vullen. Je kan daarentegen een crashsticker aanvragen bij je verzekeraar die alle deze gegevens voor jou op een sticker drukt.