Wat is het verschil tussen een directe verzekeraar en een makelaar?

Man zit in tweedehands elektrische auto en schut hand van de autoverkoper
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Met de nieuwe verzekeringswetgeving die sinds 1 oktober van kracht is, is het makkelijker dan ooit om van verzekeraar te veranderen. Maar kies je voor een directe verzekeraar of een makelaar? Mijnvergelijker.be zet de voor- en nadelen op een rij.

De wet tot vereenvoudiging van de opzeggingsregels van verzekeringsovereenkomsten ging in op 1 oktober. De belangrijkste wijzigingen: 

  • Als je je contract wil beëindigen voor de stilzwijgende verlenging moet je dit als verzekerde pas twee maanden voor de jaarlijkse vervaldag van je verzekeringscontract je opzeg doen. Tot nu toe bedroeg die termijn drie maanden. 
  • Ook als je je verzekeringscontract op eender welk moment bij je huidige verzekeraar wil beëindigen, kan dat vanaf nu met een opzegperiode van twee maanden. Er is wel een belangrijke voorwaarde: de polis moet minstens al 1 jaar lopen. Maar ben je niet tevreden over je huidige verzekeraar of makelaar, dan is veranderen dus makkelijker dan ooit.

Verschil tussen een directe verzekeraar en een makelaar

Zowel een makelaar als een directe verzekeraar hebben zijn voor- en nadelen. Zo is een makelaar persoonlijker en schiet hij meteen in actie zodra je een schadegeval hebt. Iets wat bij een directe verzekeraar niet altijd het geval is. Maar uiteraard verschilt dit van makelaar tot makelaar. Niet elke makelaar of directe verzekeraar is even kwaliteitsvol. 

Sommige makelaars zijn top en helpen je bij elke vraag die je hebt over je schadegeval. Bij anderen duurt het veel langer voordat je hen kan contacteren. Bovendien zijn er ook makelaars die weinig tot geen moeite doen om je proactief te informeren. Zo ben je niet altijd op de hoogte dat er een betere verzekeringsformule op de markt is. 

Als je makelaar of verzekeraar je bijvoorbeeld na vier jaar automatisch laat weten dat je je full omnium beter omruilt voor een mini-omnium, dan is dit positief. Dit is voor jou financieel voordeliger doordat de waarde van je auto elk jaar afneemt. Je hebt dus geen baat bij om je auto nog full omnium te verzekeren. 

Welke commissie krijgt een makelaar?

Makelaars verdienen behoorlijk aan een contract: gemiddeld krijgen ze een commissie van tussen de 16 en 20% van de verzekeringspremie die je jaarlijks betaalt. Helaas is dat vaak niet in jouw belang. Directe online verzekeraars hanteren vaak heel scherpe tarieven. Net zoals je de prijzen in verschillende supermarkten checkt, is het niet meer dan logisch dat je dat ook voor je verzekeringen doet en op zoek gaat naar het beste tarief op de markt.

Is een directe verzekeraar minder goed bereikbaar?

Directe verzekeraars, die je kan vergelijken op Mijnvergelijker.be, hebben er net zo goed alle belang bij je een prima service te bieden. Doen ze dat niet, dan weten ze dat de kans groot is dat je na één jaar weer vertrekt. Vandaar dat de meeste directe verzekeraars investeren in een uitstekende bereikbaarheid. Je kunt ze telefonisch contacteren, maar ook vlot via digitale kanalen zoals Facebook, website of Whatsapp. 

Moet je zelf je makelaar verwittigen als je van verzekeraar wil veranderen?

Veranderen van verzekeraar is helemaal niet moeilijk. Je kan aan je nieuwe verzekeraar of zijn tussenpersoon vragen om de opzegformaliteiten voor zijn rekening te nemen. Je nieuwe verzekeraar zorgt er voor dat de nieuwe polis uiterlijk start bij het verstrijken van de opzegtermijn van de opgezegde polis. Je vroegere verzekeraar moet bij opzeg het niet-gebruikte premiegedeelte terugstorten. Hij mag ook geen kosten of boete aanrekenen voor de opzeg van de polis. Op het vervaldagbericht moet hij ook het wettelijk opzegrecht vermelden.