Alcoholintoxicatie versus dronkenschap
Alcoholintoxicatie is een objectieve toestand. Deze kan gemeten worden via een ademtest of een bloedafname. Volgens de wegcode is er sprake van alcoholintoxicatie vanaf 0,22 mg/l alcohol in de uitgeademde lucht, of 0,5 promille alcohol in het bloed. Die grens wordt al bereikt met twee glazen alcohol voor een man en één glas voor een vrouw.
Staat van dronkenschap is een subjectieve waarneming die kan verschillen van persoon tot persoon. Spreken met een dubbele tong, bloeddoorlopen ogen of onvast stappen zijn allemaal tekenen van dronkenschap. Het kan dus zijn dat je meer promille in je bloed hebt dan toegelaten is, maar niet in staat van dronkenschap verkeert. Ben je niet gewend om alcohol te drinken, dan is het ook best mogelijk dat je de grens van alcoholintoxicatie nog niet hebt bereikt, maar toch tekenen van dronkenschap vertoont.
Boete of rijverbod
Hoe meer alcohol in je bloed, hoe hoger de boete:
Promille | Minnelijke schikking | Rijverbod |
---|---|---|
0,51 – 0,79 | vanaf 179 euro | 3 uur |
0,80 – 1,00 | vanaf 420 euro | 6 uur |
1,01 – 1,14 | vanaf 578 euro | 6 uur |
1,15 – 1,50 | vanaf 600 euro | 6 uur |
Je mag een ademtest niet weigeren. Doe je dat toch, dan beschouwt de politie dit als een test met een positief resultaat en moet je de auto voor zes uur aan de kant laten staan. Heb je meer dan 1,5 promille alcohol in je bloed, dan is een minnelijke schikking niet meer mogelijk. Je moet dan altijd voor de politierechter verschijnen. Bij herhaaldelijke overtredingen kan de politierechter een langer rijverbod uitspreken of een alcoholslot op je auto verplichten.
Onder invloed van drugs
In België voorziet de wet een nultolerantie voor drugs in het verkeer. Niet alleen als bestuurder van een auto, ook als je met de moto, fiets en andere vervoersmiddelen rijdt, is het gebruik van drugs strafbaar. Wanneer je betrokken bent in een verkeersongeval kan je aan een drugstest worden onderworpen, zelfs als voetganger. Je bent strafbaar als er sporen van THC (cannabis), amfetamine (speed), MDMA (xtc), morfine, heroïne of cocaïne in je lichaam worden teruggevonden. Aan de hand van een checklist gaat de politie na of er aanwijzingen van druggebruik zijn. Vernauwde of verwijde pupillen, moeilijk spreken, evenwichtsstoornissen, maar ook de geur van drugs kunnen aanleiding geven tot een drugstest. De politie controleert de eventuele aanwezigheid van drugs in je lichaam door middel van een speekseltest. Weiger je een speekseltest, dan zal de politie een arts ter plaatse laten komen om vast te stellen of je weigering gegrond is. Is dat niet het geval, dan draai je op voor de kosten die de geneesheer aanrekent voor zijn tussenkomst. Na een positieve speekseltest wordt er een staal naar het labo gestuurd voor bevestiging van de resultaten. Is het tweede staal ook positief, dan moet je voor de politierechtbank verschijnen. Weiger je de speekselanalyse zonder wettige reden, dan riskeer je een boete van 1.600 tot 16.000 euro.
Word je betrapt op het rijden onder invloed van drugs, dan riskeer je een rijverbod van drie maanden tot twee jaar bovenop een boete van 1.600 tot 16.000 euro. Bestuurders met een rijbewijs van minder dan twee jaar oud, krijgen automatisch een rijverbod en moeten opnieuw een rijexamen afleggen.
Bij herhaaldelijke inbreuken kunnen de boetes oplopen tot 40.000 euro, een gevangenisstraf van één maand tot twee jaar en een rijverbod van drie maanden tot vijf jaar.
Een ongeval en alcohol
Linda is een avondje gaan stappen met vriendinnen. Hoewel ze een paar glazen te veel op heeft, rijdt ze met de auto naar huis. Onderweg veroorzaakt ze een ongeval waarbij gewonden vallen. De auto van de tegenpartij is beschadigd en ook haar auto is zwaar gehavend. Zelf is Linda ook gekwetst. De politie komt ter plaatse en uit de ademtest blijkt dat Linda 0,75 promille alcohol in haar bloed heeft en duidelijk dronken is. Linda heeft een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) uitgebreid met een full omniumverzekering en een bestuurdersverzekering. Komt Linda’s autoverzekering in dit geval tussen? Sommige autoverzekeraars sluiten alcoholintoxicatie uit, andere doen dat niet, tenzij ze kunnen aantonen dat er een verband is tussen het ongeval en de intoxicatie. We bekijken de verschillende dekkingen:
- BA-verzekering: de schade van de tegenpartij wordt altijd vergoed. Linda’s verzekeraar zal dus de medische kosten van de tegenpartij en de herstelling van de wagen betalen. Als alcoholintoxicatie is uitgesloten of er is een verband tussen het ongeval en de dronkenschap, dan zal de verzekeraar het bedrag van de schade op Linda verhalen tot een bedrag van maximum 31.000 euro. Het maximumbedrag is wettelijk bepaald.
- Full omniumverzekering: indien alcoholintoxicatie geen uitsluiting is en er geen verband is tussen het ongeval en de dronkenschap, dan betaalt de verzekeraar de herstelling van Linda’s auto, min een eventuele franchise.
- Bestuurdersverzekering: betaalt de medische kosten van Linda, tenzij alcoholintoxicatie door de verzekeraar is uitgesloten, of hij een verband tussen het ongeval en Linda’s toestand kan aantonen.
Wat zijn de gevolgen voor de autoverzekering?
De verzekeraar heeft het recht om na elk schadegeval de polis op te zeggen. Je krijgt dan een maand de tijd om een andere verzekeraar te zoeken. Zeker als het gaat om dronkenschap is de kans groot dat de verzekeraar na een dergelijk ongeval je verzekering opzegt.
Ook als de polis van Linda blijft lopen, zijn er gevolgen voor haar verzekering. Omdat ze een ongeval heeft veroorzaakt, zal ze stijgen op de bonus malus ladder, waardoor haar premie zal verhogen.
Het was dus veel verstandiger geweest, moest Linda een BOB hebben ingeschakeld om haar naar huis te rijden. Sommige autoverzekeringen hebben immers een BOB-clausule die de aansprakelijkheid van BOB verzekert als hij of zij een ongeval veroorzaakt.