Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

De boorddocumenten

Van zodra je je met de auto op de openbare weg begeeft, moet je te allen tijde je originele boorddocumenten kunnen voorleggen, bijvoorbeeld bij een politiecontrole, of wanneer je een ongeval hebt met je wagen.

Over welke documenten gaat het?

Als chauffeur moet je altijd een geldig rijbewijs en identiteitskaart bij je hebben. Dat laatste geldt trouwens voor alle passagiers die ouder zijn dan 14 jaar. Het gelijkvormigheidsattest en inschrijvingsbewijs moeten zich ook altijd in je voertuig bevinden. Het gelijkvormigheidsattest krijg je bij de aankoop van je wagen. Het inschrijvingsbewijs, ook wel ‘kentekenbewijs’ genoemd, ontvang je van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wanneer je een nummerplaat aanvraagt. Dit laatste bestaat uit twee delen: één deel bewaar je in de wagen, het andere thuis.

Het verzekeringsbewijs, ook wel ‘groene kaart’ genoemd (hoewel die vandaag de dag niet altijd meer groen is), toont aan dat je wagen geldig verzekerd is. Zorg er dus voor dat je altijd het meest recente, niet vervallen exemplaar bij je hebt. Een aanhangwagen met een MTM (maximum toegelaten massa) van meer dan 750 kilo heeft ook een eigen verzekeringsbewijs nodig. Sinds 1 juli 2020 is het niet meer verplicht de papieren versie in je wagen te hebben, je mag deze ook tonen op je smartphone.

Keuringsbewijs: is je auto ouder dan vier jaar, dan moet er een geldig keuringsbewijs bij je boorddocumenten zitten. Dit document toont aan dat je wagen een technische keuring heeft ondergaan en werd goedgekeurd voor de openbare weg (groen). Is het keuringsbewijs rood, dan werd je wagen technisch afgekeurd, en mag je er dus niet meer mee op de openbare weg.

Het is niet verplicht, maar wel handig, om ook steeds een aanrijdingsformulier in je auto te hebben. Je weet maar nooit wanneer je het nodig zou hebben. Geen ramp wanneer je dit niet bij je hebt. Sinds enkele jaren bestaan er nu officiële apps waarmee je digitaal je aanrijdingsformulier kunt invullen, bijvoorbeeld Assisto, zowel beschikbaar op Android als IOS.

Wat bij verlies of diefstal van de boorddocumenten?

Bij verlies of diefstal van het inschrijvingsbewijs en/of het gelijkvormigheidsattest, moet je zo snel mogelijk aangifte gaan doen bij een politiekantoor in je buurt. Ga langs met de wagen waarvan het inschrijvingsbewijs verdwenen is, zodat de politie het serienummer van de wagen kan controleren. De politie maakt een attest van verlies of diefstal op waarmee je bij DIV een duplicaat van het inschrijvingsbewijs kan aanvragen. Met het attest van verlies of diefstal van het gelijkvormigheidsattest, vraag je bij de producent van jouw wagen hiervan een duplicaat aan.

Wanneer je verzekeringsbewijs verdwenen is, vraag je zo snel mogelijk een nieuw exemplaar aan je verzekeraar. Een aangifte doen bij de politie is niet nodig.

Bij verlies of diefstal van het keuringsbewijs vraag je zo snel mogelijk een nieuw exemplaar aan bij het keuringscentrum. Ook hier is een aangifte bij de politie niet nodig.