Page Slug: deze-5-dingen-moet-je-weten-over-pechbijstand-op-je-wintervakantie

Deze 5 dingen moet je weten over pechbijstand op je wintervakantie

Vrouw heeft autopech op besneeuwde weg en belt pechverhelping
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Wie binnenkort op wintervakantie vertrekt, kan niet vertrekken zonder pechbijstand. Heb je autopech of ervaar je technische problemen, dan biedt de pechverhelping je onmiddellijke hulp. Maar welke pechbijstand heb je precies nodig? Mijnvergelijker.be stuurt je goed voorbereid de baan op.

De pechbijstand of bijstandsverzekering is een uitbreiding van je gewone autoverzekering, of een aparte verzekering die je afsluit bij pechverhelpers zoals VAB of Touring. Sluit je een pechbijstand af bij de verzekeraar waar je ook je gewone autoverzekering hebt, dan kan je dat een korting tot 30 euro op de pechbijstand opleveren.

Wat is inbegrepen?

De pechverzekering helpt je bij alle soorten autopech in binnen- en buitenland. Een takelwagen brengt je auto bijvoorbeeld naar de dichtstbijzijnde garage voor reparatie. Daarnaast is bij sommige formules ook bijstand aan personen inbegrepen. De echte ‘bijstandsverzekeringen’ zijn complete all-in pakketten waarbij je annulatie, bagage, pechverhelping en een medische verzekering inclusief repatriëring combineert. 

Prijs pechbijstand

De prijs van zo’n reisbijstandsverzekering is afhankelijk van waar je naartoe gaat, hoelang je weg blijft en tegen wat je je allemaal wil verzekeren. Via de website van de diverse verzekeraars kan je online een gedetailleerde offerte aanvragen. Zo vergelijk je makkelijk de verschillende tarieven. Let goed op als je de prijzen van pechbijstanden met elkaar vergelijkt! Heel wat voorwaarden verschillen per verzekeraar. Er zit dus niet anders op dan de kleine lettertjes lezen. 

1.Wat is er gedekt en wat niet?

De meeste verzekeraars verlenen pechverhelping bij een lekke band, een defect koelingssysteem, een defect anti-diefstalsysteem, brandstofpech of verloren sleutels. Maar check even of jouw pechbijstand geen uitzonderingen vermeldt. Verzekeraars komen bijvoorbeeld niet tussen als de defecten het gevolg zijn van een verkeersongeval. 

2. Hoe zit het met de vervangwagen?

In sommige contracten is een vervangwagen standaard inbegrepen. Een vervangauto is in het buitenland echt een must als je auto door een defect onbruikbaar is. Kijk ook na hoeveel dagen je de vervangwagen precies mag gebruiken, want ook dat verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

3. Waarop heb je bijkomend recht?

Als je auto in het buitenland hersteld moet worden, zorgt dat voor een pak bijkomende kosten, zoals overnachtingskosten voor jou en je passagiers. Kijk goed na of die terugbetaald worden door de verzekeraar. Is er daarnaast vervangvervoer voorzien? Als je wagen in het buitenland niet op tijd gerepareerd wordt, moet je er zeker van zijn dat je verzekeraar je naar België repatrieert.

4. Is er een minimumafstand?

De meeste verzekeraars voorzien pechverhelping als je auto op de oprit van je woning staat en niet meer wil starten. Maar in andere contracten staat gestipuleerd dat je een minimaal aantal kilometers van je woningplaats verwijderd moet zijn, vooraleer de pechbijstand tussenkomt. Check dit goed in de voorwaarden.

5. Hoe zit het met de medische kosten?

Via sommige bijstandsverzekeringen kan je niet alleen je voertuig, maar ook de medische kosten van je passagiers verzekeren. Ideaal als je voor een eerste keer met je familie gaat skiën, langlaufen of snowboarden. 

Let wel op voor een dubbele dekking: wie in België aangesloten is bij een ziekenfonds, geniet in heel Europa meestal van een medische reisbijstand. Bij de CM en de Socialistische Mutualiteit krijg je via de alarmcentrale Mutas 24 uur op 24 bijstand op je buitenlandse trip. Bovendien krijg je ook een tegemoetkoming voor dringende medische kosten. 

Je wordt ook gerepatrieerd mocht dat nodig zijn. Om aan te tonen dat je verzekerd bent via de mutualiteit, moet je in sommige landen (bijvoorbeeld Spanje) nog wel een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bijhebben. Check hoe het zit op de website van je verzekeringsfonds. Ga je in niet-Europese landen op reis, dan heb je meestal een extra privéverzekering nodig die je kunt onderschrijven bij de bekende verzekeraars.