Welke dekking kies ik voor mijn bedrijfswagen?
Net zoals bij een privé-autoverzekering zijn er drie type dekkingen waaruit je kan kiezen:
Maakt niet uit of je jouw wagen privé of zakelijk gebruikt, je bent verplicht om minstens een BA-verzekering af te sluiten. Wanneer je bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor een ongeval met een bedrijfswagen zal deze verzekering de lichamelijke en materiële schade aan derden vergoeden. Je kan daarnaast kiezen om je dekking te vergroten met een mini omnium of een full omnium, afhankelijk van de waarborgen die jij belangrijk vindt.
Wat raadt Mijnvergelijker.be aan?
Voor bedrijfswagens in het bijzonder is het interessant om aanvullende dekkingen af te sluiten*. Met een bedrijfswagen rijd je vaker op de openbare weg en in vele gevallen met werkmateriaal of goederen ingeladen. Ontdek hieronder welke waarborgen je zeker moet overwegen bij het afsluiten* van een verzekering voor je bedrijfswagen.
Welke aanvullende dekkingen kies ik voor mijn bedrijfswagen?
1. De rechtsbijstandsverzekering
De rechtsbijstandsverzekering zorgt voor juridische ondersteuning bij schadegevallen of verkeersovertredingen. Als je bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor een ongeval, dan kan deze verzekering je veel kopzorgen besparen.
Je kan deze verzekering dus bijvoorbeeld gebruiken als er een ongeval is geweest waarbij u bent betrokken en de tegenpartij betwist zijn aansprakelijkheid. De rechtsbijstandverlener zal je belangen verdedigen tot in de rechtbank en hij zal er ook alles aan doen zodat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt.
2. De Bestuurdersverzekering
De bestuurdersverzekering staat in om de lichamelijke schade aan jezelf terug te betalen in geval van een ongeval. Zonder deze verzekering zal je deze schade zelf moeten vergoeden. Heeft u een ongeval tijdens de werkuren? Dan zullen deze kosten vergoed worden door de arbeidsongevallenverzekering die iedere werkgever verplicht moet afsluiten voor elke werknemer.
Heeft u een ongeval buiten de werkuren? Dan zullen de kosten voor de werknemer zelf zijn. De werknemer zal zelf deze kosten moeten vergoeden of als dit mogelijk is zal hij/zij zich richten tot de verzekeraar om dit te doen. De mogelijke franchise zal dus betaald moeten worden door de werkgever. PAS OP: woon-werkverkeer wordt niet beschouwt als werkuren; heb je hier dus een ongeval zal dit niet worden beschouwt als een arbeidsongeval.
3. De bijstandsverzekering
Een bijstandsverzekering is zeker geen overbodige verzekering voor de bedrijfswagen. Deze verzekering zal je ondersteunen wanneer je pech hebt met je wagen. Deze verzekering kan je bijvoorbeeld helpen om getakeld te worden wanneer je het nodig hebt, hiernaast staan ze ook in voor het brengen van wisselstukken, het vervangen van platte banden, enz.. Deze verzekering verschilt zeer hard van verzekeraar tot verzekeraar, controleer dus zeker op voorhand wat er gedekt wordt en wat niet.
Aanvullende verzekeringen specifiek voor bedrijfswagen
1. Materiaalverzekering
Dagelijks wordt er in België materiaal uit bedrijfsvoertuigen gestolen, het blijft één van de meest voorkomende diefstallen in ons land. Daardoor is het mogelijk dat je klantenbestellingen niet kan leveren. De financiële gevolgen voor je bedrijf kunnen desastreus zijn.
De verzekering ‘vervoer van goederen over de weg voor eigen rekening’ gaat de schade in bovenstaand geval terugbetalen. Naast de terugbetalingen voor diefstal dekt deze verzekering nog meer: schade aan materiaal door brand, schade aan materiaal door instorting, enz.. Bij het afsluiten van deze verzekering kan je zelf kiezen voor welk kapitaal je jezelf wilt verzekeren.
2. Goederenverzekering
Als je bedrijf goederen transporteert, ben je contractueel aansprakelijk voor alle schade die ontstaat aan die goederen tussen ontvangst en de aflevering ervan en voor vertragingen van de levering. Dit is gebaseerd op de CMR-conventie (Conventie voor het Internationaal Vervoer van Zaken over de Weg). De vervoerdersaansprakelijkheid of de CMR-verzekering dekt de aansprakelijkheid van de vervoerder gebaseerd op de conventie (CMR). Je wordt dus bijvoorbeeld gedekt voor: vernietigings-, opruimings-, bergings- en repatriëringskosten, onrechtmatige afhouding van vrachtgelden, enz..