Auto verkopen

Heb je je auto verkocht? Vergeet dan niet om je verzekeraar te verwittigen, dit gebeurt namelijk niet automatisch. Je kan je verzekering opzeggen, of tijdelijk stop zetten, afhankelijk van de situatie. Zo voorkom je dat je onnodig premie betaalt. Samen met Mijnvergelijker.be vertellen we je hoe je dit in beide gevallen het beste kunt aanpakken.

Je koopt een nieuwe auto en behoudt je verzekering

Vervang je je oude auto door een nieuwe? Dan kan je jouw huidige autoverzekering overzetten naar je nieuwe auto.

De verkoper bezorgt je het gelijkvormigheidsattest en de “Aanvraag tot inschrijving van een voertuig” (roze formulier). Koop je een tweedehandswagen, kijk dan na of dit formulier nog geldig is. De verkoper heeft namelijk het voertuig laten keuren voor verkoop en van de Dienst voor Technische Controle het formulier gekregen dat 2 maanden geldig is. Is de datum verlopen, dan moet de wagen opnieuw gekeurd worden. Het roze formulier bezorg je aan de verzekeraar als het een direct writer betreft of aan je onafhankelijk makelaar (zoals Mijnvergelijker.be) in de andere gevallen. De verzekeraar of de makelaar zal je wagen laten inschrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).

Samen met jou zal de verzekeraar je polis aanpassen. Hij maakt hiervoor een bijvoegsel aan de bijzondere voorwaarden op. Hierin worden de kenmerken van je nieuwe auto genoteerd, zoals het merk, model en type. Ook de verzekerde waarde, waarborgen en premie worden hierin opgenomen. Je bonus malus verandert niet. Wel kan je premie wijzigen aangezien je van auto bent veranderd. Maak altijd een vergelijking via Mijnvergelijker.be zodat je weet of de aangepaste premie goed zit.

Sinds 16 april 2018 is het makkelijker om bij aanschaf van een nieuwe auto over te stappen naar een nieuwe verzekeraar. Als je namelijk niet akkoord gaat met de premie en voorwaarden die je bestaande verzekeraar voorstelt voor je nieuwe wagen, kan je het contract met je bestaande verzekeraar opzeggen binnen de maand. Je hoeft in dit geval dus niet te wachten tot de jaarlijkse vervaldag.

Indien je alleen een BA autoverzekering hebt, kan je er ook nog voor kiezen een ext/autoverzekering/aanvullende-verzekering/rechtsbijstandverzekeringra Mini-omnium of Full-omnium waarborg af te sluiten. En vergeet ook de aanvullende verzekeringen zoals rechtsbijstandbestuurdersverzekering en bijstandsverzekering niet.

Je koopt een nieuwe auto en wil overstappen naar een nieuwe verzekeraar

De aanschaf van een nieuwe wagen is het ideale moment om eens te bekijken of je huidige verzekering nog wel bij jouw situatie past. Woon je sinds kort dichter bij je werk en rijd je dus jaarlijks minder kilometers? Heb je intussen een gezin en wil je hen extra beschermen? Of heb je meer geïnvesteerd in comfort en veiligheid en minder in een krachtige motor? Het is altijd verstandig om te kijken of je ergens anders een betere autoverzekering kan afsluiten.

Wanneer je verandert van verzekeraar, zal de nieuwe verzekeraar voor de berekening van de premie ook rekening houden met je huidige bonus malus. Aan de hand van het attest schadeverleden zal hij de bonus malus trede bepalen voor je nieuwe verzekering. Dit wordt ook “inschaling” genoemd.

Het inschrijven van je nieuwe auto dien je binnen 16 dagen na de verkoopdatum van je oude auto te doen. Tot deze tijd is bij gebruik van je oude nummerplaat de nieuwe auto automatisch gedekt voor burgerlijke aansprakelijkheid.

Tijdelijk geen auto

Is je oude auto verkocht, maar werd je nieuwe nog niet geleverd, dan is het slim om je verzekering tijdelijk te schorsen. Je betaalt dan voor de geschorste periode geen premie. Van zodra je nieuwe auto geleverd is, laat je de verzekering opnieuw in voege stellen.

Informeer bij je verzekeraar of makelaar hoe je hiervoor best te werk gaat.

Geen nieuwe auto kopen

Ga jij je auto verkopen en neem je er geen nieuwe voor in de plaats? Dan kan je, nadat jouw auto is verkocht, de verzekering stopzetten. Nadat je de nummerplaat hebt teruggestuurd naar DIV, ontvang je een schrappingsbewijs. Dit schrappingsbewijs bezorg je aan de verzekeraar of makelaar, samen met het verzekeringsbewijs en je bevestiging om je verzekering stop te zetten. De verzekeraar zal een berekening maken van het niet-verbruikte premiegedeelte en een eventueel tegoed op je rekening terugstorten.

Welke documenten zijn nodig bij de verkoop van je auto?

Om een tweedehandswagen te verkopen, moet je ervoor zorgen dat je zeker de onderstaande documenten aan de koper bezorgt:

  • Verkoopfactuur (origineel exemplaar)
  • Aanvraag tot inschrijving (Roze formulier)
  • Inschrijvingsbewijs (let er goed op dat je beide delen bezorgt aan de koper)
  • Attest van keuring van de wagen
  • Gelijkvormigheidsattest
  • Het onderhoudsboekje
  • Car-Pass (geeft de km-stand aan van de wagen op het moment van verkoop; verplicht sinds 2006 voor de verkoop van tweedehandswagens) ​

Verkoop je je wagen aan een professionele handelaar dan moet je deze niet laten keuren. De handelaar zal zelf zorgen voor de keuring van de auto.

Hoe werkt de opzegging van je verzekering?

Om je autoverzekering correct af te zeggen moet je rekening houden met enkele zaken. Lees er hier meer over.