Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

“Gebouw” of “Inboedel”?

Als je een brandverzekering afsluit, kan je ervoor kiezen om enkel het gebouw of de inboedel te verzekeren, of beide samen. Maar hoe weet je wat bij het gebouw hoort en wat bij de inboedel? We leggen het je hieronder uit.

Wat behoort tot het gebouw?

Een brandverzekering voor het gebouw verzekert je woning of appartement en alles wat eraan vastzit. Tot het gebouw behoren de keukenkastjes, het badkamermeubel, het bad en de douche, maar ook de verwarmingselementen en de airco. Of nog: alles wat je niet kan meenemen als je verhuist zonder de constructie te beschadigen, is een deel van het gebouw.

Hoort een deur tot het gebouw?

Een deur is wat men noemt “een bijhorigheid voor de afwerking van een onroerend goed”. Een deur hoort dus tot het gebouw en is verzekerd in je polis huurdersaansprakelijkheid.

Wat is de inboedel?

Tot de inboedel behoort alles wat je kan oppakken. Denk daarbij aan meubels, kleding, schilderijen, televisie, laptop en andere spullen. Huur je een appartement zonder ingebouwde oven in je keuken, dan behoort de oven die je in de keuken op het aanrecht installeert, tot de inboedel. Is er een ingebouwde oven, dan is die verzekerd in je huurdersaansprakelijkheidsverzekering. Hetzelfde geldt voor een koelkast: een ingebouwde koelkast behoort tot het gebouw, een vrijstaande koelkast die je zelf hebt neergezet in je huurappartement is deel van de inboedel.

Waardevolle spullen

Als je naast je huurdersaansprakelijkheidsverzekering ook je inboedel wil verzekeren, dan zal de verzekeraar in de meeste gevallen vragen om de waarde van je inboedel op te geven om de premie te berekenen. Hou daarom de aankoopfactuur van bijvoorbeeld je meubilair, televisie en electronica bij, zodat de waarde die je vermeldt, realistisch is. Waardevolle zaken vermeld je best uitdrukkelijk aan de verzekeraar. Denk dan aan een kunstwerk, een exclusieve verzameling of juwelen. Soms zal de verzekeraar vragen om deze voorwerpen te laten taxeren om de waarde te kennen. Certificaten die de aankoop ervan bevestigen, bewaar je best op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis. Neem ook foto’s zodat je, bij een schade, de oorspronkelijke staat van de voorwerpen kan voorleggen aan de verzekeraar.