Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Overstroming

Een overstroming kan veel schade veroorzaken. Niet alleen aan je woning, maar ook je inboedel kan zwaar beschadigd worden of zelfs helemaal verloren gaan. Kan je voorzorgsmaatregelen nemen en wat is er verzekerd in je woonpolis als het toch fout loopt? We leggen het je op deze pagina uit.

Wat is een overstroming?

Bij een overstroming treedt een rivier buiten zijn oevers of breekt een dijk door, waardoor gebieden onder water lopen, die normaal gezien niet onder water staan. Om overstromingsgebieden te beschermen, worden vaak waterkeringen, zoals dijken, dammen en wachtbekkens gebouwd. Bij hevige regenval zorgen zij ervoor dat overtollig water wordt vastgehouden of afgevoerd.

Verplichte dekking

Schade als gevolg van een overstroming is een verplichte dekking in de brandverzekering. Toch moeten we hierbij een kleine kanttekening maken. Een zone die regelmatig overstromingen te verwerken krijgt, kan worden bestempeld als risicozone. Als je woning werd gebouwd vóór of binnen de 18 maanden nadat de zone als risicozone werd aangeduid, is de schade veroorzaakt door een overstroming in je polis gedekt. Is je woning na de termijn van 18 maanden gebouwd, is de verzekeraar niet verplicht om de waarborg “Schade door overstromingen” op te nemen in je polis. In dat geval kan hij je wel de voorwaarden van het Tariferingsbureau Natuurrampen voorstellen. Je bent dan verzekerd volgens de voorwaarden, premie en vrijstelling vastgesteld door het Tariferingsbureau.

Gebouw en inboedel

De brandverzekering vergoedt de schade aan het gebouw als gevolg van een overstroming. Is je parketvloer krom getrokken nadat je huis onder water heeft gestaan door een overstroming, dan vergoedt de verzekeraar de herstelling of vervanging van de vloer. Ook meubels en toestellen die door het water beschadigd zijn, worden door de brandverzekering gedekt. Tenminste, als je ook je inboedel verzekerd hebt.

Hoe kan je schade door een overstroming voorkomen of beperken?

Overstromingen zijn van alle tijden, we kunnen ze niet vermijden. Toch kan de kans op overstromingen verminderd worden door een aantal eenvoudige maatregelen. Hoe meer bebouwde oppervlakte, hoe groter de kans op overstromingen omdat de bodem minder goed het water opneemt. Veel gemeenten leggen daarom regels op om ervoor te zorgen dat er voldoende doordringbare bodem is. Zo moet er vaak bij nieuwbouw een bepaald gedeelte van het bouwperceel vrij blijven. Je mag dan bijvoorbeeld je oprit niet aanleggen met klinkers, maar je moet je kiezen voor een waterdoorlatende oplossing, bijvoorbeeld kiezels.

Ook in je woning kan je, met een aantal eenvoudige ingrepen, de kans op schade verminderen als er toch een overstroming plaatsvindt. We zetten een aantal tips op een rijtje:

  • Heb je je wasmachine, droogkast of diepvriezer in de kelder geïnstalleerd, plaats de toestellen dan op een verhoog, bijvoorbeeld op snelbouwstenen. Komt je kelder onder water te staan, dan is de kans dat je toestellen beschadigd worden, kleiner.
  • Koop een dompelpomp. Deze zorgt ervoor dat water sneller kan worden afgevoerd bij een overstroming.
  • Woon je in een risicozone, zorg dan dat je waterbestendige schotten binnen handbereik hebt. Bij een overstroming kan je deze voor ramen, deuren en verluchtingsopeningen plaatsen om te vermijden dat het water je woning binnenstroomt. Ouderwetse zandzakjes doen ook nog steeds hun werk.