Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Wat met schade na een aardbeving?

Hoewel een zware aardbeving in onze streken eerder uitzonderlijk is, dekt de brandverzekering wel de schade die eruit voortvloeit. Hoe dat in elkaar zit, lees je hieronder.

Natuurfenomeen

Onze aarde bestaat uit meerdere lagen. Een aardbeving is een trilling in de buitenste laag, de aardkorst. De trilling ontstaat doordat er plots veel energie vrijkomt. Meestal zijn de trillingen nauwelijks merkbaar maar af en toe zijn de bevingen zwaarder. De kracht van een aardbeving wordt uitgedrukt in de schaal van Richter.

Hoewel aardbevingen in onze streken weinig voorkomen en meestal niet zo zwaar zijn, is er af en toe toch een zwaardere beving te voelen. Op 11 juni 1938 beefde de aarde in de omgeving van Ronse met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter.

Standaard verzekerd

Een aardbeving valt onder de noemer “natuurrampen” en is dus standaard voorzien in de brandverzekering. Aardbevingen komen bij ons niet zo veel voor, echt zware bevingen al helemaal niet. Het risico op ingestorte gebouwen na een aardbeving is dus klein. Maar zelfs een lichtere beving is niet helemaal zonder gevaar. Ligt het epicentrum van een beving in de nabije omgeving van je woning, dan kunnen er scheuren in de muren ontstaan. Dat heeft een invloed op de stabiliteit van je woning, en moet dus zo snel mogelijk hersteld worden.

Wat bij schade?

Aardbevingen worden gemeten door het seismisch netwerk van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB). Een beving onder de twee op de schaal van Richter kan door de mens niet gevoeld worden, een beving vanaf drie is wel duidelijk voelbaar en kan zorgen voor Een aardbeving valt onder de noemer “natuurrampen” en is dus standaard voorzien in de brandverzekering. Aardbevingen komen bij ons niet zo veel voor, echt zware bevingen al helemaal niet. Het risico op ingestorte gebouwen na een aardbeving is dus klein. Maar zelfs een lichtere beving is niet helemaal zonder gevaar. Ligt het epicentrum van een beving in de nabije omgeving van je woning, dan kunnen er scheuren in de muren ontstaan. Dat heeft een invloed op de stabiliteit van je woning, en moet dus zo snel mogelijk hersteld worden. lichte schade.

Is je woning na een aardbeving beschadigd, dan doe je uiteraard zo snel mogelijk aangifte bij je verzekeraar. De verzekeraar zal bij het KSB nagaan of en hoe zwaar de aardbeving was om in te schatten of de schade erdoor kan veroorzaakt zijn. Is dat het geval, dan komt de brandverzekering tussen om de schade te laten herstellen. De waarborg “natuurrampen” dekt minstens:

  • schade door de aardbeving rechtstreeks veroorzaakt aan de verzekerde goederen
  • opruimings- en afbraakkosten nodig voor de heropbouw van het gebouw
  • huisvestingskosten (beperkt tot een bepaalde periode) wanneer de woning door een aardbeving onbewoonbaar zou zijn en je tijdelijk een ander pand moet huren.