Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Huurdersaansprakelijkheidsverzekering

Ben je op zoek naar je eigen stek en wil je weten of je je huurwoning en je spullen ook moet verzekeren? Lees hieronder wat er verplicht is en wat je best ook extra voorziet.

Wat is een huurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Een huurdersaansprakelijkheidsverzekering of huurdersverzekering moet je verplicht als huurder afsluiten. De verzekering moet minstens brand en waterschade dekken. Het dient als bescherming voor de verhuurder. Zo is de verhuurder er zeker van dat eventuele schade wordt gedekt door de brandverzekering van de huurder.

Als verhuurder bent je aansprakelijk voor eventuele schade aan het gehuurde pand. Daarom eisen veel verhuurders in hun huurcontract dat je als huurder een brandverzekering afsluit. Aan het einde van de huurperiode moet je het pand in zijn oorspronkelijke staat aan de verhuurder teruggeven. Uiteraard houden ze rekening met de normale slijtage van het pand.

Brandverzekering voor huurders en huurdersaansprakelijkheidsverzekering

Een brandverzekering of woonverzekering bestaat voor huurders en verhuurders (eigenaars). De brandverzekering voor huurders noemen we ook wel de huurdersverzekering, huurdersaansprakelijkheidsverzekering of brandverzekering voor huurders. Deze verzekering dekt de schade aan het gebouw zelf. Wil je ook je inboedel verzekeren, dan moet je ook een inboedelverzekering afsluiten.

Wat dekt een huurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Een huurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt materiële schade die je eventueel toebrengt aan het gebouw of aan derden en moet minstens schade dekken, veroorzaakt door brand of water. Naast deze basiswaarborgen zijn meestal ook volgende basiswaarborgen in een huurdersverzekering opgenomen, zoals dekking bij ontploffing en implosie, storm, hagel, sneeuw- of ijsdruk, natuurrampen, glasbreuk, … 

Wat een huurdersaansprakelijkheidsverzekering precies dekt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Vraag je verzekeraar welke dekkingen bij je huurdersverzekering zijn inbegrepen.

Wat kost een huurdersaansprakelijkheidsverzekering

Voorbeeld:

Hoeveel een huurdersaansprakelijkheidsverzekering kost, hangt af van een aantal zaken.

  • De verzekeraar: Elke verzekeraar hanteert verschillende tarieven. Daarom is het belangrijk verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, zodat je weet welke verzekeraar voor jou de beste brandverzekering aanbiedt. Bovendien bieden sommige verzekeraars extra services aan waardoor prijs ook direct hoger ligt.
  • Persoonlijke situatie: Een brandverzekeraar houdt onder meer rekening met het pand dat je wil verzekeren. De premie die je betaalt voor het verzekeren van een villa ligt hoger dan die van een klein appartement. Ook bepaalde materialen, zoals een parketvloer, die vatbaarder zijn voor vuur, verhogen je premie.
  • Wat je wil verzekeren: Je kan een brandverzekering afsluiten voor je woning en/of je inboedel. Wie een woon- of woningverzekering afsluit, verzekert zijn woning en alles wat daaraan vastzit. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen die verplaatsbaar zijn in je huis of appartement. 

Is huurdersaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Vlaanderen moet je als huurder sinds 1 januari 2019 verplicht een huurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor de waarborgen brand en waterschade. De verhuurder of eigenaar moet verplicht een brandverzekering afsluiten voor het verhuurde pand. Voor wie in zijn eigen huis woont, is het niet verplicht een woonverzekering af te sluiten.

In België moet je verplicht je aansprakelijkheid verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt schade die je veroorzaakt aan (zaken) van anderen. Je aansprakelijkheid verzekeren komt niet alleen voor in de context ‘huren’. Ook moet je verplicht een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je met je auto de weg op wil. Deze verzekering heet een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. De huurdersaansprakelijkheidsverzekering en burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering zijn slechts twee voorbeelden van verplichte verzekeringen die je moet afsluiten in België.

Wetgeving huurdersaansprakelijkheidsverzekering in Vlaanderen, Wallonië en Brussel

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel gelden andere regels voor het afsluiten van een huurdersaansprakelijkheidsverzekering. 

  • Vlaanderen: In Vlaanderen moeten huurder en verhuurder hun aansprakelijkheid voor brand- en waterschade verzekeren. In Vlaanderen is het niet verplicht een inboedelverzekering afsluiten.
  • Wallonië: In Wallonië moet enkel de huurder zijn aansprakelijkheid voor brand- en waterschade verzekeren. 

Brussel: In Brussel gelden er geen verplichtingen voor het afsluiten van een brandverzekering voor huurder of verhuurder.

Moet je als huurder ook je inboedel verzekeren?

Het verzekeren van je inboedel is als huurder niet wettelijk verplicht, maar is sterk aan te raden. Aangezien een brand of waterschade in je woning ervoor zorgt dat ook vaak een deel van je inboedel beschadigd is, kan je de kosten voor herstelling of vervanging van de beschadigde goederen aangeven aan je brandverzekeraar, op voorwaarde dat je ook je inboedel verzekerd hebt. 

Als je een huurdersaansprakelijkheidsverzekering neemt, en je wil ook je inboedel verzekeren, dan vragen de meeste verzekeraars om zelf de waarde van je inboedel te schatten. Hou daarbij niet alleen rekening met de zaken die je zelf hebt gekocht, maar ook met dingen die je gekregen of geërfd hebt. Wie een inboedelverzekering wil afsluiten moet eerst de waarde van zijn inboedel bepalen.

Huurdersaansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Mijnvergelijker.be zoekt de verschillen tussen de verschillende verzekeraars om voor jou de beste brandverzekering te vinden. Start met vergelijken en sluit via Mijnvergelijker.be een woningverzekering, inboedelverzekering of een brandverzekering voor beide af. De vergelijking zelf duurt slechts 3 minuten.

Huurdersverzekeringen vergelijken