De wetten en regels omtrent huren

Wanneer je een huis of appartement gehuurd hebt, wil je liefst zo snel mogelijk starten met het inrichten van je nieuwe stek. Logisch, maar zorg eerst wel dat je eerst de dingen in orde brengt die volgens de wet of je huurcontract verplicht zijn. Hieronder lees je waaraan je zoal moet denken.

Verzeker je huurdersaansprakelijkheid

Afhankelijk van de regio waar je een woning huurt, ben je al dan niet wettelijk verplicht om een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verplichting is niet alleen vastgelegd bij wet, vaak bepaalt je huurcontract ook dat je aan de huisbaas het bewijs van verzekering moet afleveren.

In sommige gevallen is een brandverzekering verplicht, in andere gevallen een verstandige keuze.

Vlaanderen WalloniëBrussel
Eigenaar bewoont zelf Niet verplicht Niet verplicht Niet verplicht
Huurder Verplicht Verplicht Niet verplicht
Verhuurder Verplicht Niet verplicht Niet verplicht

De huurwaarborg

Het geven van een huurwaarborg is geen wettelijke verplichting. De meeste verhuurders vragen echter wel dat de huurder een waarborg geeft aan het begin van het huurcontract. Zo is hij zeker dat indien de huurder de woning beschadigt, of zijn huur niet meer betaalt, hij (een deel van) de kosten kan recupereren.

Voor huurcontracten gesloten vóór 01/01/2019 mag de huurwaarborg maximaal 2 maanden huur bedragen. Voor huurcontracten afgesloten na deze datum mag de verhuurder een huurwaarborg van maximum 3 maanden vragen. De waarborg moet gestort worden op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder. Om de waarborg vrij te geven, moeten de huurder en de verhuurder samen tekenen. Wil de verhuurder aanspraak maken op (een deel van) de huurwaarborg, en is de huurder niet akkoord, dan kan de verhuurder enkel de gelden laten vrijmaken als hij een beschikking van de vrederechter heeft.

Als de huurder zelf niet over het bedrag van de huurwaarborg beschikt, kan hij aan het OCMW vragen om de huurwaarborg voor te schieten.

Uitsluitingen brandverzekering

In de algemene voorwaarden van je brandverzekering staat ook vermeld wanneer de verzekeraar niet tussenkomt. Alle situaties die geen aanleiding geven tot vergoeding bij schade worden opgesomd.

Bijvoorbeeld:

Amina heeft haar huurdersaansprakelijkheidsverzekering uitgebreid met een aanvullende verzekering “diefstal”. Ze gaat een weekend op citytrip met vriendinnen en sluit haar gelijkvloerse appartement goed af wanneer ze vertrekt. Ze vergeet echter dat het slaapkamerraam nog op een kier staat. Bij thuiskomst stelt ze vast dat er ingebroken is en dat een aantal kostbare spullen verdwenen zijn. Hoewel haar inboedel verzekerd is en ze een aanvullende verzekering “diefstal” heeft afgesloten, zal de verzekeraar haar schade niet vergoeden. Ze heeft haar appartement immers niet “slotvast” achtergelaten.

Schuldvraag: wie is aansprakelijk?

Als huurder van een woning ben je altijd aansprakelijk voor de schade tijdens je huurcontract. Kan je aantonen dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor de schade, dan kan jouw verzekeraar die verhalen op de verantwoordelijke.

De woning die Anton huurt loopt zware schade op door een brand die ontstaan is bij zijn buren. Een branddeskundige komt ter plaatse en stelt vast dat de brand is veroorzaakt door een defect in de elektriciteitsleidingen bij Anton’s buurman. Hoewel Anton aansprakelijk is ten opzichte van zijn huisbaas, zal de verzekeraar van Anton’s buurman de schade in de woning van Anton vergoeden. Het is immers de buurman die verantwoordelijk wordt gesteld voor de schade.