Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Veelgestelde vragen telecom

Wil je meer weten over het vergelijken van telecom abonnementen bij Mijnvergelijker.be? Lees dan zeker het antwoord op onderstaande veelgestelde vragen!

Vergelijken en overstappen

Ons gebruik van telecomproducten verandert jaar na jaar. Op nieuwssites bijvoorbeeld worden steeds vaker video’s gebruikt in plaats van tekst en afbeeldingen vroeger. Op die manier verbruik je veel meer mobiele data. Daarom is het belangrijk om regelmatig te checken of je abonnement nog afgestemd is op je verbruik. Is dit niet het geval, dan kan de rekening snel oplopen. Het is immers vaak goedkoper om je abonnement uit te breiden, dan om elke maand de extra’s buiten je bundel te betalen. Bovendien kan je vaak van promoties genieten als je overstapt naar een andere operator.

De wet zegt dat je ten vroegste 6 maanden na het afsluiten je abonnement kosteloos kan opzeggen. In de praktijk laten alle operatoren deze minimumtermijn vallen en kan je dus op elk moment gratis overstappen. Heb je bij het afsluiten van je telecom abonnement een gratis toestel gekregen, of het toestel gekocht tegen een voordelige prijs, dan mag de provider je wel een vergoeding aanrekenen voor de restwaarde van het toestel.

De Easy Switch code of ID is een unieke identificatiecode verbonden aan je huidig contract bij je operator. Easy switch maakt de overstap naar een andere operator makkelijker. Als je de easy switch code aan je nieuwe provider doorgeeft, geef je de toestemming om alle diensten die eraan verbonden zijn op te zeggen van zodra de nieuwe diensten actief zijn. Wil je slechts een deel van de diensten verhuizen, bijvoorbeeld enkel televisie uit je pack met TV, internet en GSM, dan moet je zelf de dienst opzeggen waarvoor je verandert. De Easy Switch code vind je terug op je factuur.

Internet

Met onbeperkt internet kan je in principe onbeperkt data downloaden via wifi of via je vaste internetverbinding. Om misbruik te voorkomen hanteren de meeste internetproviders echter een “fair usage policy”. Dit betekent dat je internetsnelheid beperkt wordt nadat je een bepaald aantal data hebt gedownload. Om hoeveel data het gaat, hangt af van operator tot operator.

Een goede internetsnelheid is afhankelijk van het aantal toestellen dat aangesloten is  op het internet en hoeveel personen het internet gebruiken. Voor een gemiddeld gezin ligt een goede internetsnelheid tussen de 80 en 100 Mbps (Megabits per seconde). De snelheid wordt enerzijds aan de hand van de download snelheid getest, bijvoorbeeld hoe snel een webpagina wordt geladen. Anderzijds wordt er naar de uploadsnelheid gekeken, bijvoorbeeld hoe snel een e-mail wordt verzonden.

Mobiel

5G is de plaatsvervanger van 4G, 3G én edge. Voorlopig blijven ze nog naast elkaar bestaan, maar op termijn zal enkel 5G operationeel zijn. De downloadsnelheid van 5G wordt tussen de 10 en 100 keer zo snel als die van 4G. Maar 5G zorgt niet alleen voor sneller internet, het heeft ook een grotere capaciteit en het internet is stabieler. Daardoor zijn er verschillende nieuwe toepassingen mogelijk die voordien niet mogelijk waren, zoals zelfrijdende auto’s.

Proximus heeft als eerste in België een 5G-netwerk uitgebouwd, op bepaalde locaties in Vlaanderen kan je momenteel al surfen op 5G. Je moet hiervoor wel een compatibel toestel hebben, en je tariefplan moet aangepast zijn. Ook bij Telenet is men al bezig met de uitrol van zijn 5G-netwerk. Vermoedelijk zal vanaf 2022 het 5G-netwerk in heel België beschikbaar zijn.

Niet elk toestel zal 5G kunnen ontvangen, je hebt een toestel nodig dat dit ondersteunt.  Daarnaast moet ook je abonnement zijn aangepast aan 5G.

Behoud van je nummer bij het overstappen is bij elke operator mogelijk. Dit is volledig gratis en zelfs wettelijk verplicht.

Je simkaartnummer is een unieke code per simkaart. Het aantal cijfers kan ook verschillen van provider tot provider. Je kan dit nummer op verschillende manieren terugvinden :

  • ​Op je simkaart zelf;
  • In de instellingen van je gsm, ga hiervoor naar je netwerkinstellingen (werkt niet op alle gsm’s);
  • In apps in de Google Play Store & de Apple store om je simkaartnummer te verkrijgen zonder je simkaart uit je gsm te moeten halen.
  • Soms ook in de app van je provider.

Televisie

Om internet te kunnen gebruiken op je televisie heb je een smart tv nodig. Sommige toestellen werken draadloos op het WiFi netwerk, andere maken gebruik van een ethernetkabel via een LAN-aansluiting. Heeft je televisie geen ingebouwde internetontvanger, dan kan je gebruik maken van een WiFi USB-stick of een smart tv stick.

Via Mijnvergelijker.be kan dit enkel bij VOO, deze is enkel in Wallonië beschikbaar. Voor Vlaanderen en Brussel is dit helaas niet mogelijk.

Bij een gelimiteerd zenderaanbod is slechts een beperkt aantal zenders beschikbaar in het pakket, in de praktijk gaat dit vaak over een 30 à 40-tal zenders. Ter vergelijking: als er sprake is van een ongelimiteerd zenderaanbod bevatten de pakketten eerder 70 à 80 zenders.

Vaste lijn

Vaak zit een abonnement van een vaste lijn inbegrepen in een pack. Een aantal aanbieders bieden dit product nog wel apart aan. Bij Mijnvergelijker.be kan je een abonnement voor een vast lijn enkel in een pack vergelijken en afsluiten. Dit is meestal ook de voordeligste optie.

Geen antwoord gevonden op je vraag? Stuur dan je vraag op naar één van onze experts!

We zijn elke weekdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur via e-mail.