Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

5 dingen die je nog niet wist over je schadevrije jaren

Familie laadt auto in om op reis te vertrekken.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
De jaren waarin je geen schade hebt zijn belangrijker dan je wel denkt bij het afsluiten van een autoverzekering. Hoe langer schadevrij, hoe hoger immers de korting op je verzekeringspremie. Maar was je er ook van op de hoogte dat de korting per verzekeraar verschilt? Wij focussen ons op vijf dingen die je waarschijnlijk nog niet wist.

1. Bewijs je schadevrije jaren met je schadeattest

Het wettelijke bepaalde uniforme bonus-malussysteem in ons land is afgeschaft. In plaats daarvan mag elke verzekeraar een eigen bonus-malusregeling op poten zetten. Daarbij houdt die verzekeraar weliswaar rekening met het aantal schadevrije jaren dat je in de loop der tijd hebt opgebouwd. Als je van verzekeraar verandert, bewijs je aan de hand van het schadeattest (opvraagbaar bij je verzekeraar) officieel je schadeverleden van de laatste vijf jaar. Aan de hand daarvan kan je een premie krijgen die start aan dezelfde bonus-malusgraad. Was je in die periode bij verschillende maatschappijen verzekerd, dan moet je een schadeattest bij elk van hen opvragen. Had je een leaseauto? Dan ontvang je na afloop van het contract een leaseverklaring met daarin het aantal schades. Als je een bedrijfsauto had, kun je de schadevrije jaren ook aantonen met een werkgeversverklaring.

2. Overstappen blijft interessant

Elke verzekeraar beloont zijn klanten nog steeds voor schadevrij rijden. Maar de berekening van de premie voor de bonus-malus is overal verschillend. Hoeveel je premie bedraagt, hangt af van de verzekeringsmaatschappij in kwestie. Daarom blijft het interessant om regelmatig van verzekeraar te veranderen. Maak eenvoudig een vergelijking van autoverzekeringen op Independer.be.

3. Schadevrije jaren gelden voor één auto

Samenwonende partners krijgen dezelfde schadevrije jaren omdat de verzekeraar ervan uitgaat dat beiden met de auto’s van het gezin rijden. Een schadeattest op naam van één partner geldt ook voor de samenwonende partner, zelfs bij verschillende verzekeraars.

4. Schadevrije jaren zijn beperkt geldig

Heb je vroeger schadevrije jaren opgebouwd, maar heb je al vijf jaar geen auto meer omdat je met het openbaar vervoer naar je werk ging? Dan kijkt de verzekeraar bij aankoop van een nieuwe auto naar het schadeverleden van de laatste vijf jaar. Vermits dat onbestaande is, moet je je dan opnieuw laten verzekeren als starter, en dus als iemand die nog nooit een autoverzekering had. Er zijn wel verzekeraars die rekening houden met het aantal jaar dat je je rijbewijs al hebt.

5. Schadevrije jaren verdeel je niet bij een scheiding

Een koppel dat jarenlang een auto heeft gedeeld en waarbij beide partners als bestuurder waren opgegeven, behoudt de individuele rijervaring na de scheiding. Als er een schadegeval plaatsvond, dan is het voor de verzekeraar belangrijk wie die veroorzaakte. Er wordt één schadeattest opgemaakt, en daarop wordt vermeld wie het ongeval veroorzaakte.

Tip: Geef bij een omnium enkel schade door als de kosten veel hoger zijn dan de franchise Omdat een schadegeval vaak zorgt voor een verhoging van de premie, claim je best niet alle kleine schades bij een ongeval. Geef daarom nooit een schadegeval door als de schadekosten lager of slechts licht hoger zijn dan de franchise! Een schadegeval in omnium heeft wel geen invloed op de schadevrije jaren.