Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Dit is wat je moet checken voor je op autoreis gaat vertrekken

Mannen checken automotor van groene oltimer terwijl vrouw met hond in de auto zit.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Wat we allemaal hoopten, maar niet meer durfden dromen door de corona crisis is nu toch opnieuw mogelijk. We kunnen deze zomer reizen! Mits enkele beperkingen, want niet overal geldt er een gunstig reisadvies en niet alle landen zetten hun grenzen open voor massaal toerisme. Maar oh wat hebben er zin in! 66% van de deelnemers aan de Grote Coronastudie van UAntwerpen (2020) geeft aan met de auto op reis te willen vertrekken. Allemaal goed en wel, maar hoe bereid je een autoreis goed voor? Waar moet je op letten zodat het werkelijk een zorgeloze vakantie wordt? 

Naar welke landen mag je reizen met de auto?

Kies voor een bestemming waar het licht op groen staat. Je kan dit vrij letterlijk nemen, want de FOD Buitenlandse Zaken heeft op haar website een vereenvoudigd kleurenoverzicht geplaatst met toegelaten en niet-toegelaten reisbestemmingen. Daarnaast raadt men aan om vrijwillig je reis naar het buitenland te melden op travellersonline. Op die manier kan de overheid je snel en makkelijk informeren en ondersteunen als dat nodig zou zijn.

Ben ik goed verzekerd? 

Ga je op reis om te ontspannen, nieuwe culturen te ontdekken, lekker te eten of om een andere reden? Vakantieplannen in overvloed, maar wat elke reiziger verbindt, is de wens om een zorgeloze tijd te beleven.

Heel wat mensen hebben tijdens de lockdown een schorsing van hun autopremie aangevraagd. Als je met de auto op reis vertrekt dan is het belangrijk dat je opnieuw kan rekenen op de waarborgen van je autoverzekering of de waarborgen van je aanvullende autoverzekeringen. Controleer dit voor vertrek zodat je weet in welke situaties je verzekerd bent. 

Ga je op reis met de caravan of mobilhome? Zodra deze losgekoppeld zijn van je auto of meer dan 750 kg wegen, moet je hiervoor een aparte verzekering afsluiten.

In deze landen zet je de flitsmelder beter uit

Op je GPS kan je misschien flitswaarschuwingen instellen. Heel handig, maar in sommige landen is dit verboden. Je kan er bij controle door de politie voor beboet worden. Zet flitswaarschuwingen uit op je GPS in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Bij nieuwere navigatiesystemen en apps is de functie “flitsmeldingen” meestal niet ingebouwd voor landen waar dit verboden is. 

Welke documenten zijn verplicht?

Er zijn een aantal documenten die je standaard in je auto moet liggen hebben en dus ook wanneer je op reis vertrekt. Deze documenten moet je verplicht bij je hebben en komen van pas wanneer je het Europees aanrijdingsformulier moet invullen bij een accident:

  • Europees aanrijdingsformulier
  • Verzekeringsbewijs
  • Inschrijvingsbewijs
  • Keuringsbewijs voor auto’s ouder dan vier jaar
  • Identiteitskaart
  • Rijbewijs

Vooral de groene kaart is erg belangrijk. Sinds 1/07/2020 werd dit omgevormd tot een uniform verzekeringsbewijs. Het mag zowel digitaal bewaard worden als op een wit A4 papier afgedrukt worden. Dit is het officieel bewijs dat je verzekerd bent, bijvoorbeeld in het geval van een politiecontrole. In sommige landen is het verplicht om je verzekeringsbewijs op papier af te drukken, dus bewaar voor de zekerheid een papieren versie in je auto.

Welke veiligheidsaccessoires zijn verplicht?

Afhankelijk van je vakantiebestemming kunnen er andere documenten of veiligheidsaccessoires verplicht zijn. Lees hier welke veiligheidsaccessoires je moet meenemen naar je vakantiebestemming.