Fouten bij de opzeg van een autoverzekering: veel voorkomende klacht bij de Ombudsdienst Verzekeringen

Hans helpt vrouw bij het opzeggen van haar autoverzekering
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
Vergelijk hier autoverzekeringen

De Ombudsdienst verzekeringen ontving afgelopen jaar 1.082 klachten over autoverzekeringen, het grootste deel (18%) ging over de opzeg daarvan. Dat blijkt uit het laatste jaarrapport. Nochtans is de overstap van de ene naar de andere verzekeraar wettelijk geregeld. Hoe pak je het aan en hoe vermijd je valkuilen bij de overname van autoverzekering? Mijnvergelijker.be verduidelijkt en geeft tips.

Welke fouten komen het meeste voor?

De voorwaarden om een autoverzekering over te dragen naar een andere verzekeraar schrikken veel mensen af. Om hun nieuwe klanten gerust te stellen, bieden verzekeraars aan dat zij de opzeg van de lopende autoverzekering zullen regelen. “Uiteraard verloopt dat heel vaak correct, maar we moeten vaststellen dat één op de vijf vragen die we krijgen over autoverzekeringen te maken heeft met tekortkomingen of fouten bij de opzeg”, zegt Laurent de Barsy, ombudsman van de Verzekeringen België. Het rapport toont aan dat fouten in de datum van de opzeg van het vorige contract of de startdatum van de nieuwe polis vaak voorkomen. Ook louter administratieve fouten zoals het noteren van een verkeerd contractnummer zijn geen uitzondering. In sommige gevallen werd de oude verzekeraar niet gecontacteerd.

Hoe zeg je een autoverzekering correct op?

In principe moet je je autoverzekering ten laatste drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag aangetekend opzeggen. Maar er zijn ook uitzonderingen, in enkele gevallen kan je je autoverzekering overdragen los van de jaarlijkse vervaldag.

  1. Wanneer je een ongeval hebt gehad, heb je één maand de tijd nadat je verzekeraar je een regelingsvoorstel heeft bezorgd om de polis te annuleren. Lees hier welke stappen je moet ondernemen bij een ongeval.
  2. Bij een tariefwijziging of een wijziging van de polisvoorwaarden moet de verzekeraar je hiervan verwittigen. Je kan dan binnen de dertig dagen je polis opzeggen.
  3. Als je een andere auto koopt en je bent niet akkoord met het voorstel dat je verzekeraar je maakt voor je nieuwe auto, kan je de verzekering stopzetten, mits het respecteren van één maand opzegtermijn.

Tip: Lees hier hoe je je autoverzekering opzegt.

Adviezen ombudsman

De gevolgen van een gebrekkige communicatie kunnen groot zijn. Als de coördinatie tussen verzekeraars mank loopt, kan dat ervoor zorgen dat je niet, of net dubbel verzekerd bent. Daarom formuleert de ombudsman enkele adviezen:

  1. Volg de opzeg op via de nieuwe verzekeraar: Je kan een bewijs vragen aan de nieuwe verzekeraar, zodat je zekerheid hebt over de correcte opzeg.
  2. Zeg je je verzekering op omwille van een tariefverhoging? Meld je verzekeraar dan bij de betaling van de nieuwe premie dat je een opzeg overweegt. Doe je dit niet, dan wordt de betaling van de premie beschouwd als een aanvaarding van de nieuwe voorwaarden en premie. Je zit dan vast aan de wettelijke opzegtermijn van drie maanden vóór de vervaldag.

Wordt het binnenkort eenvoudiger om je autoverzekering op te zeggen?

Vooruit wil de overstap naar een andere autoverzekering makkelijker maken. Kamerfractieleider Melissa Depraetere diende daarover in mei 2021 een voorstel in. “Op een of andere manier is de markt volledig in slaap gewiegd, met een duurdere polis voor heel wat Belgische gezinnen als gevolg. Het feit dat het ook om een complexe markt gaat, zal zeker niet helpen”, zegt Melissa Depraetere. Ook in 2019 diende Patrick Prévot (PS) al een gelijkaardig wetvoorstel in. Van zodra een polis niet meer financieel aantrekkelijk is, of de verzekeraar niet langer het product aanbiedt, moet veranderen van autoverzekeraar volgens Prévot eenvoudiger kunnen. Eén jaar na de start zou de polis zonder voorwaarden kunnen opgezegd worden. Buurlanden Nederland en Frankrijk passen dit systeem al langer toe. Daar is een verzekering maandelijks en in sommige gevallen zelfs dagelijks opzegbaar.

Lees ook meer over:

Wanneer is het nodig om van autoverzekeraar te wisselen?

Je autoverzekering jaarlijks vergelijken brengt je geld op

Hoe wordt de prijs van je autoverzekering berekend?