Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Nog geen terugkommoment gepland? Je krijgt 4 maanden extra de tijd.

Vrouw legt rijexamen af met rij-instructeur
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
Vergelijk hier autoverzekeringen

Sinds 2018 is iedereen die zijn rijbewijs B haalt, verplicht om zes tot negen maanden later een terugkommoment te volgen. Een verplichte opleiding van vier uur voor iedereen die in Vlaanderen woont. Door de Coronapandemie waren de erkende centra lange tijd gesloten, waardoor de achterstand opliep. Reden voor Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) om de termijn nu met vier maanden te verlengen.

Praktijk

Midden 2018 werd een terugkommoment ingevoerd voor elke beginnende chauffeur die zijn rijbewijs B behaalt. De opleiding van vier uur bestaat uit praktijkoefeningen om bijvoorbeeld de remafstand beter in te schatten of te weten wat de gevolgen van sms’en achter het stuur kunnen zijn. Er wordt ook tijd gemaakt voor een kort groepsgesprek over het omgaan met groepsdruk als je bijvoorbeeld de BOB van het gezelschap bent, tijdens een avondje uit. Je bent verplicht om ten laatste 9 maanden na het behalen van je rijbewijs het terugkommoment te volgen.

Extra kosten

Corona gooide echter ook hier roet in het eten. Om het virus in te dammen werden verschillende sectoren gesloten, waaronder ook de twintig erkende opleidingscentra. Eerder werd al beslist dat beginnende chauffeurs die hun terugkommoment gemist hadden, een extra termijn kregen van twee maanden die afloopt tussen 1 oktober en 30 november 2021.
Nu heeft minister Peeters beslist dat bestuurders van wie de termijn afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022, vier maanden extra de tijd krijgen om het terugkommoment te volgen. Moest je dat bijvoorbeeld ten laatste op 10 november doen, dan krijg je nu tijd tot en met 9 maart volgend jaar.
Deze beslissing geldt ook voor bestuurders die hun terugkommoment gemist hebben en voor wie de tweede termijn afloopt tussen 1 oktober en 30 november dit jaar. Bovenop de kostprijs van 103 euro voor de verplichte opleiding, betalen zij wel al 51 euro extra.

Boete

Er is ook een groep die uitstel had gekregen tot 30 september. Begin augustus moesten uit deze groep nog 16.000 mensen een terugkommoment inplannen. Hoe groot deze groep nu nog is, is niet bekend. Zij kunnen echter geen verlenging van de termijn meer krijgen, en riskeren een boete die kan oplopen tot 4.000 euro.
Om extra kosten en mogelijke boetes te vermijden is het dus belangrijk om tijdig je terugkommoment in te plannen. De wachttijden zullen sowieso oplopen.

Lees ook op Mijnvergelijker.be:

Rijbewijs behalen

Voorlopig rijbewijs

Je rijbewijs vernieuwen