100 000 Belgen rijden zonder verzekering

File van auto's
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Geloof het of niet maar in ons land rijden er volgens schattingen zo’n 100 000 voertuigen zonder autoverzekering rond. Maar als je rijdt zonder verzekering riskeer je als automobilist een fikse boete. Wat moet je doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Mijnvergelijker.be legt het uit.

Rijden zonder verzekeringspapieren: de gevolgen

100.000 voertuigen of bijna 2% van het Belgische wagenpark rijden zonder geldige verzekering rond. Nochtans zijn de boetes voor automobilisten die zonder wettelijke BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) rondrijden niet min.

Als je onverzekerd rijdt, riskeer je volgende gevolgen: een geldboete van 800 tot 8.000 euro, een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar, een gevangenisstraf tot zes maanden, in beslag nemen van je auto, takel- en stallingskosten.

Wat als je zelf een ongeval veroorzaakt zonder verzekering?

De schade bij een gemiddeld ongeval bedraagt zo’n 17 000 euro. Als je als mobilist zonder verzekeringspapieren rondrijdt dan heb je geen BA-verzekering en dan zal de verzekeraar van de tegenpartij dus vragen om deze kosten persoonlijk te dekken.

Wat doe je als de tegenpartij geen verzekering heeft?

Je kunt ook zelf het slachtoffer worden van een ongeval waarbij de tegenpartij geen BA-verzekering heeft. Als je een full-omnium hebt, vormt dat geen probleem. Je eigen verzekeraar vergoedt dan de schade aan je wagen, en eist dan het bedrag terug van de tegenpartij. Idem als je gewond raakt. Je eigen bestuurdersverzekering dekt je eigen medische kosten, en verhaalt die kosten op de tegenpartij.

Enkel een BA-verzekering

Heb je enkel een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid en de tegenpartij heeft geen verzekering, dan kun je terecht bij het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds (BGWF). Dat fonds vergoedt de schade veroorzaakt door niet-verzekerde bestuurders. Deze vergoeding wordt betaald door bestuurders die wel over een BA-verzekering beschikken. Op jaarbasis verwerkt het BGWF zo’n 8.000 dossiers, en keert het voor miljoenen euro’s aan schadevergoedingen uit.