Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Je kind als bestuurder van jouw auto, hoe zit dat?

Ouder koppel rijdt samen in de wagen bij goed weer.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Moet ik mijn verzekeraar op de hoogte brengen als mijn partner of één van mijn kinderen met mijn wagen rijdt, ook als dit maar zeer sporadisch is? Heeft dit dan een effect op de premie die ik betaal en wat zijn de gevolgen bij een aanrijding? Mijnvergelijker.be geeft een antwoord op deze vragen.

De hoofdbestuurder is de persoon die het vaakst met de auto rijdt. Voor de meeste verzekeraars is iemand die minstens drie keer per maand met de auto de weg op gaat, een regelmatige bestuurder. Een occasionele bestuurder is een persoon die maar af en toe met de auto rijdt, minder dan drie keer per maand. Regelmatige bestuurders moeten ook in de polis worden opgenomen.

De hoofdbestuurders en regelmatige bestuurders moeten op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn. De partner met wie je niet samenwoont toevoegen als regelmatige bestuurder aan je autoverzekering, zal de verzekeraar waarschijnlijk weigeren. Die constructie is namelijk erg gevoelig voor fraude. Ze zou het mogelijk maken een autoverzekering af te sluiten voor iemand die bijvoorbeeld vanwege zijn schadeverleden zelf niet meer verzekerd kan worden.

Lees hier meer over wat schadevrije jaren betekenen voor je autoverzekering.

Jonger dan 26 jaar

De premie van de autoverzekering wordt berekend op basis van de leeftijd, woonplaats, rijervaring en schadeverleden van de hoofdbestuurder. Is de regelmatige bestuurder jonger dan 26 jaar, dan passen sommige verzekeraars wel de premie aan: de premie van je burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering kan ongeveer 15 procent stijgen. De BA-verzekering is de verplichte verzekering die de schade aan de tegenpartij vergoedt wanneer jij een ongeval veroorzaakt.

Toch is het slim om je kind te vermelden in de polis als regelmatige bestuurder. Hij of zij bouwt rijervaring op en kan de schadevrije jaren meenemen bij het afsluiten van een eigen autoverzekering. Dat scheelt een slok op de borrel.

En bij een ongeval?

Wanneer je een ongeval veroorzaakt, wordt de bonus-malusgraad van je verzekering aangepast. Je premie zal hierdoor duurder worden. Ook wanneer een ongeval de fout is van een regelmatige bestuurder, zal je bonus-malusgraad stijgen.

We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld.

Je dochter van 18 heeft net haar rijbewijs gehaald en gaat vaak met jouw auto op stap. Tijdens één van haar trips vergeet ze de voorrang van rechts, waardoor een andere auto de flank van jouw auto raakt. De schade van de tegenpartij bedraagt al gauw enkele duizenden euro’s. Jouw verzekeraar zal de schade aan de tegenpartij vergoeden. Je hebt echter je dochter niet als regelmatige bestuurder aan je polis laten toevoegen uit vrees voor een hogere premie. De verzekeraar kan daarom de schade op jou verhalen. Is je dochter wel vermeld als regelmatige bestuurder, dan zal de verzekeraar het ongeval in rekening brengen op je verzekeringspremie. Sommige verzekeraars rekenen voor een jonge bestuurder ook een franchise aan voor een ongeval tijdens het weekend of op feestdagen. Dit zal je allicht minder kosten dan wanneer je het volledige schadebedrag moet betalen.

Wil je weten wat jouw verzekering dekt? Vergelijk de voorwaarden van verschillende verzekeraars op Mijnvergelijker.be

Lees ook op Mijnvergelijker.be:

Welke autoverzekering neem je het best?

Zijn aanvullende autoverzekeringen noodzakelijk?

Deze kosten worden vergoed bij een rechtsbijstandverzekering