Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Verlaagt je premie als je je franchise verhoogt?

Autodealer verkoopt auto en geeft sleutels af aan koppel
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Iedereen kent het woord wel: franchise of vrijstelling, het bedrag dat je zelf moet betalen als je een beroep doet op je auto- of brandverzekering bij een schadegeval. Maar klopt het dat je een lagere premie betaalt als je je franchise verhoogt? En heeft iedereen daar voordeel bij? Mijnvergelijker.be zoekt het uit.

Hoeveel soorten franchises zijn er?

  • Vast bedrag: Ten eerste is er de franchise voor een vast bedrag, waarbij een vaste som als franchisebedrag bepaald wordt in je verzekeringpolis. 200 euro per schadegeval, bijvoorbeeld. Dat bedrag moet je dus zelf betalen als je iets overkomt, ongeacht de hoogte van de schadevergoeding.
  • Procentuele franchise: Daarnaast bestaat ook de procentuele franchise. Daarbij is je vrijstelling gelijk aan een bepaald percentage van de totale schadevergoeding waarop je recht hebt. Je betaalt dus zelf bijvoorbeeld 5% van de schade.
  • Vergoeding per meeteenheid: Tot slot is er nog een derde soort, de franchise per meeteenheid of de ‘Engelse franchise’. Daarbij krijg je enkel een vergoeding van je verzekeraar als de schade een bepaalde grens overschrijdt. Sluit je een verzekering af kan er bijvoorbeeld in het contract staan dat de verzekeraar pas tussenkomt als de schade méér dan 250 euro bedraagt.

Welke soort is het meest geschikt voor jou? Lees hier meer over de mogelijke franchiseformules.

Hogere franchise zorgt voor lagere premie

Heel wat verzekeraars bieden je de mogelijkheid de door hen voorgestelde franchise aan te passen, en daar kun je je voordeel mee doen. Als je ervoor kiest om in geval van schade een hogere franchise neer te tellen dan bij een bepaalde verzekeraar gebruikelijk is, dan betaal je een lagere verzekeringspremie. Logisch ook, want als er schade is, zal je voor een groter deel daarvan zélf moeten opdraaien. Dat levert je in het beste geval jaarlijks wel een mooie besparing op je premie op.

Voorbeeld

 Stel: je sluit een full omnium verzekering af voor een auto met een aankoopprijs van 50.000 euro.
  • Kies je voor een franchisebedrag van 0 euro? Dan bedraagt je premie 782,71 euro per jaar.
  • Teken je voor een franchise voor een vast bedrag van 900 euro? Dan betaal je jaarlijks een premie van 690,99 euro.

Het verschil: 91,72 euro, oftewel een daling van je jaarpremie met 11,7%.

Heb je baat bij een hogere franchise?

Als je in het verleden weinig of geen ongevallen hebt gehad, en je jezelf inschat als een veilige chauffeur, dan heeft een hogere franchise zeker zin voor een autoverzekering. Je betaalt elk jaar immers een flink lagere verzekeringspremie. Maar hou er wel rekening mee dat als je tóch een ongeval hebt waarvoor je zelf verantwoordelijk bent, je plots in één keer een veel hoger bedrag moet ophoesten. Immers: er is een groot verschil tussen een franchise van 0 en 900 euro. Kies dus zeker een franchise die je altijd kunt betalen mocht je plots een schadegeval hebben met je auto.

Voor de brandverzekering geldt eigenlijk hetzelfde principe. Al loop je misschien daarbij nog een hoger risico dat je op een dag schade hebt waar je niets aan kunt doen, van een brand tot waterschade in je huis. Bekijk dus niet alleen het premiebedrag als je een verzekering kiest, maar ook wat je ervoor in ruil krijgt.