Tegenpartij heeft bij auto-ongeluk dezelfde verzekeraar. Wat doe je?

Kinderen kijken naar hoe vader auto repareert
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Stel: iemand rijdt per ongeluk tegen je wagen. Gelukkig is er enkel materiële schade. Maar dan blijkt dat de tegenpartij dezelfde verzekeraar heeft als jij. Nadelig of niet? Mijnvergelijker.be legt uit.

Betrokken raken in een verkeersongeval is sowieso niet fijn. Ook al is er gelukkig enkel materiële schade en ben je zelf niet in fout, je moet papieren invullen, de zaken goed opvolgen en je wagen laten repareren. Maar wat als de tegenpartij die wél in fout is dezelfde verzekeraar heeft? Heeft dit invloed op je dossier? En wat kun je eraan doen?

Een eenvoudig schadedossier

In principe mag het eigenlijk niets uitmaken als de betrokkenen bij een ongeval bij dezelfde verzekeraar aangesloten zijn. Allebei de partijen vullen een aanrijdingsformulier in, en op basis daarvan wordt bepaald wie er schuldig is aan het ongeval. Daarna stelt de verzekeraar een expert aan die het schadebedrag moet bepalen dat aan jou wordt uitbetaald. Voor simpele en duidelijke schadedossiers levert dat meestal weinig problemen op.

Maar bij complexe schadedossiers, waarbij er veel discussie is en er bijvoorbeeld ook lichamelijke schade is, liggen de zaken toch ietsje anders. Uiteindelijk zit de verzekeraar met een belangenconflict. Geen enkele verzekeraar procedeert immers graag tegen zijn eigen klant. Sommige verzekeringsmaatschappijen proberen de zaak ‘in der minne’ te regelen, om beide klanten tevreden te houden, en dus vind je het schadebedrag dat de verzekeraar voorstelt misschien te laag.

Onafhankelijke extra waarborg

Als je het niet eens bent met het voorstel dat de tegenpartij – in dit geval je eigen verzekeringsmaatschappij – doet om de schade te regelen, dan raadpleeg je best een advocaat die het voorstel van de tegenpartij kritisch bekijkt. Die mogelijkheid bestaat.

Met een rechtsbijstandsverzekering verzeker je je immers voor de administratieve en gerechtskosten die voortvloeien uit de betwisting van schade bij bijvoorbeeld een auto-ongeval.

Als je niet akkoord gaat met het schadebedrag dat de expert van de verzekeraar van de tegenpartij heeft vastgesteld, dan kun je een tegenexpert aanstellen. De rechtsbijstand vergoedt dan geheel of gedeeltelijk de kosten van de tegenexpertise.

Opgelet: sommige verzekeraars vermelden in hun polis wel dat, als de tegenexpert tot dezelfde conclusie komt als de eerste expert, je zelf opdraait voor de kosten van de tegenexpertise.

Oplossing: aanvullende rechtsbijstandsverzekering

Vaak is de rechtsbijstandsdekking een aanvullende verzekering naast je brandverzekering, autoverzekering of familiale verzekering, afgesloten bij je eigen verzekeraar dus.

Wil je echt 100 procent onafhankelijk advies, dan kies je beter voor een aparte rechtsbijstandsverzekering bij een gespecialiseerde rechtsbijstandsverzekeraar. Daarbij is er geen enkele kans op belangenvermenging of partijdigheid. Vaak is de dekking ook iets uitgebreider. Goed vergelijken is dus de boodschap.