Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Auto-ongeluk in de sneeuw: Wat dekt je autoverzekering?

Kinderen kijken naar hoe vader auto repareert
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Tijdens de wintermaanden kan er soms wel al een een laag sneeuw vallen. Maar een glad wegdek zorgt ook voor gevaar. Stel dat je een auto-ongeluk hebt in de sneeuw. Komt je autoverzekering tussen? Mijnvergelijker.be zocht het uit.

Welke schade wordt vergoed bij een ongeval?

Dat hangt uiteraard af van de waarborgen die je hebt gekozen voor je autoverzekering. We leggen het je uit aan de hand van twee praktijkvoorbeelden.

Praktijkvoorbeeld 1: ongeval met tegenpartij

Je moet stoppen omdat je voorligger staat te wachten voor een stoplicht. De weg is spekglad en je auto heeft meer remafstand nodig dan je voorzien had. Je botst met jouw auto tegen de voorligger. Door de aanrijding knalt de bestuurder van de andere auto met zijn hoofd tegen de voorruit. Zijn auto achteraan is helemaal ingedeukt en ook jouw bumper vooraan is flink beschadigd.

Schade aan tegenpartij

Jouw verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade van de tegenpartij. De bestuurder wordt naar het ziekenhuis gevoerd met een hersenschudding, zijn wagen wordt getakeld en zal hersteld worden in de garage.

Zowel de kosten aan de wagen als de medische kosten van de bestuurder worden vergoed door jouw verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Stel dat je zelf passagiers in je auto had die gewond zouden zijn, dan worden ook hun medische kosten vergoed door jouw BA-verzekering.

Eigen schade

Het ongeval heeft ook voor jou gevolgen. Niet alleen je auto is beschadigd, zelf voel je pijn in je nek en de dokter stelt een whiplash vast.

Om de schade aan je auto te vergoeden, heb je een full-omniumverzekering nodig, die dekt je eigen schade, ook als je bij een ongeval in fout bent. Heb je een bestuurdersverzekering? Dan worden ook je eigen medische kosten vergoed.

Praktijkvoorbeeld 2: ongeval zonder tegenpartij

Je rijdt op een beijzelde weg en moet plots uitwijken voor een kat die over de weg loopt. Je kan het beestje ontwijken, maar jouw auto begint te slippen en je knalt tegen een verlichtingspaal aan. De paal is beschadigd en je auto natuurlijk ook.

Je eigen schade wordt vergoed door de omniumverzekering, als je die hebt afgesloten. De kosten voor de herstelling van de verlichtingspaal worden door je BA-verzekering vergoed.

Vandaag een ongeval, morgen een duurdere verzekering?

Sneeuw en ijzel verhogen het risico op een ongeval, maar de ernst van de ongevallen is vaak wel lager. Dat neemt niet weg dat een goede autoverzekering je heel wat zorgen kan besparen wanneer je een ongeval hebt. Hou er wel rekening mee dat elk schadegeval in fout, en ook de schade die je aangeeft in je omniumverzekering, een invloed zal hebben op je schadevrije jaren.

Een ongeval in fout dat je vandaag hebt, zorgt dus voor een verhoging van je volgende premie. Tenzij je beschikt over een joker van je verzekeraar. Sommige verzekeraars belonen bestuurders die al lange tijd geen schadegeval hebben gehad met een joker die je kan inzetten als je nadien wel een ongeval veroorzaakt.

Die joker zorgt ervoor dat je premie niet zal stijgen na een ongeval in fout. Soms is de joker geldig voor een aantal jaren, soms zelfs levenslang.