Tijd voor een nieuwe wagen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je wagen kan namelijk de premie van je autoverzekering beïnvloeden. Mijnvergelijker.be legt je uit waar je op moet letten.
Lage-emissiezones (LEZ) schieten als paddenstoelen uit de grond. In grote steden zoals Gent, Antwerpen en Brussel mogen de meest vervuilende wagens niet meer rijden. Daarnaast worden de Europese CO2-normen steeds strenger. De CO2-uitstoot voor nieuwe wagens wordt dit jaar beperkt tot 95 g/km. Dat zet autofabrikanten op scherp om nieuwe modellen te ontwikkelen die minder vervuilen. Bij het kiezen van een auto is het verstandig om rekening te houden met die regelgeving.
Welke brandstof stoot het minste CO2 uit?
De milieuvriendelijkheid van je auto kan je berekenen aan de hand van de ecoscore. Deze score is gebaseerd op de luchtvervuiling, het broeikaseffect (CO2-uitstoot) en de geluidshinder die je auto produceert. Bepaalde brandstoftypes stoten meer CO2 uit dan andere types. In de tabel hieronder vind je de CO2-uitstoot per brandstoftype terug voor een zelfde verbruik van 5 liter/100 km.
Kies je een auto op aardgas? Dan zie je dat Compressed Natural Gas (CNG) goed scoort voor wat betreft de CO2-uitstoot. Maar recente studies vertellen een ander verhaal. Als je rekening houdt met de ontginning van CNG, komt er namelijk methaangas vrij. Dit gas is veel schadelijker voor het broeikaseffect dan CO2.
Elektrische auto’s en auto’s op waterstof stoten geen CO2 uit bij het rijden. Maar bij de productie van de batterijen komt er heel wat CO2 vrij. Meer zelfs dan bij de productie van diesel- en benzinewagens. Desalniettemin stoten elektrische auto’s en auto’s op waterstof door de band genomen het minst CO2 uit.
Brandstoftype/CO2
Brandstoftype | CO2-uitstoot/km |
Diesel | 132 g |
Benzine | 120 g |
LPG | 83 g |
CNG (aardgas) | 113 g |
Lagere CO2? Korting op je autoverzekering
Autoverzekeraars maken de aankoop van auto’s met een lagere CO2-uitstoot aantrekkelijk. Dat doen ze door zogenaamde ecokortingen tot wel 30% te bieden op BA-verzekeringen, en soms ook op omniumformules. Sommige verzekeraars geven enkel korting op elektrische of hybride wagens. Andere verzekeraars kennen ook kortingen toe aan benzine- en dieselwagens. Maar dan alleen als de CO2-uitstoot lager ligt dan de door hen bepaalde grenswaarden. Een lagere CO2-uitstoot hangt bij benzine- en dieselwagens samen met een lager vermogen. Dus geldt er: een lager vermogen zorgt voor een lagere premie. Kies je een milieuvriendelijkere auto? Dan is dat voordelig voor je portemonnee.
Het is goed om te weten dat niet alleen de CO2-uitstoot is bepalend voor je autopremie. Er zijn namelijk ook nog andere elementen die de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Zoals het type dekking dat je verlangt. Hoe hoger de dekking, hoe meer premie je betaalt.
Kies je een wagen met de nieuwste technologieën? Dan is dat vaak een dure aankoop. Daarom raadt Mijnvergelijker.be aan om een full omniumverzekering af te sluiten voor ten minste twee jaar. Die verzekering biedt dekking voor burgerlijke aansprakelijkheid, en daarnaast ben je ook voor eigen materiële schade gedekt. De omniumpremie is deels gebaseerd op de te verzekeren waarde. Het kan dus zijn dat je bespaart op de BA, maar iets meer moet betalen voor de omniumverzekering.
Op zoek naar een autoverzekering? Bereken hier de kosten van je autoverzekering op Independer.be.
Lees ook op Mijnvergelijker.be:
Verplichte autoverzekering: Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA)
Hoe wordt de prijs van een autoverzekering bepaald?