Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Een bijstandsverzekering in een rode zone bij pech onderweg

Familie laadt auto in om op reis te vertrekken.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Het aantal coronabesmetting stijgt opnieuw fors en dus kleuren verschillende Europese landen rood. In Frankrijk noteren we vier keer meer besmettingen dan vorige zomer en ook in Spanje, Italië en Portugal stijgen de besmettingen pijlsnel. Wat als je autopech hebt? Kan je rekenen op je bijstandsverzekering als je in een rode zone met vakantie gaat? Mijnvergelijker.be deed een rondvraag bij enkele verzekeraars.

Bijstandsverzekering afsluiten

In sommige autoverzekeringen zit een bijstand bij pech of ongeval standaard inbegrepen, al dan niet met een beperking voor het buitenland. Vrijwel alle verzekeraars bieden een aanvullende bijstandsverzekering bij pech of ongeval in het buitenland aan. Meestal kan je ook kiezen of je een vervangwagen wil. Een aanvullende verzekering pechverhelping in het buitenland, heb je al voor zo’n 30 euro.

Je kan ook een aparte reisbijstandsverzekering afsluiten. Wanneer je met de auto met vakantie gaat, laat dan ook je auto in de aparte reisbijstandsverzekering opnemen, al dan niet met de optie vervangwagen. Zo is bijstand bij pech of een ongeval verzekerd in Europa. De meeste reisbijstandsverzekeringen bieden wereldwijde bijstand aan personen. 

Tip: Lees hier wanneer een aanvullende verzekering nuttig is. 

Reisverbod

FOD Buitenlandse Zaken verbiedt reizen naar rode zones binnen Europa momenteel niet. Wel roept ze op om enkel te reizen mits strikte naleving van de gezondheidsvoorschriften. Heb je een bijstandsverzekering, al dan niet gekoppeld aan je autoverzekering, dan is het ook nuttig om, voor je vertrek, het standpunt van je verzekeraar te kennen voor een tussenkomst in een rode zone.

Vertrek je binnenkort op autovakantie? Kijk in deze checklist na of je niets vergeten bent. 

Rode zone bij vertrek

Verzekeraar Ethias levert bijstand in een rode zone, maar wel “in de mate van het mogelijke”, luidt het. Wanneer door een lockdown de takeldiensten niet kunnen werken, kan je wagen niet getakeld worden. Uiteraard moeten ook alle sanitaire maatregelen gerespecteerd worden en repatriëring is enkel mogelijk wanneer de grenzen niet gesloten zijn.

“Europ Assistance Belgium zal haar klanten blijven bijstaan bij een medisch probleem op de verblijfplaats, ongeacht of dat in een rode zone is of niet”, zegt Xavier Van Caneghem, PR & Market Analyst bij Europ Assistance Belgium. Ook voor technische bijstand aan jouw voertuig geldt deze procedure. In geval je vertrekt naar een land waar een reisverbod van kracht is voor niet-essentiële reizen, is dit niet het geval. “Je hebt dan het door de overheid ingestelde reisverbod immers niet nageleefd”, aldus Van Caneghem. Was er nog geen reisverbod op het moment van je vertrek, kan je wel aanspraak maken op de bijstand.

Ook autoverzekeraar Yuzzu volgt dezelfde strategie: alleen als België of het betrokken land verbiedt om ernaar toe te reizen is er geen dekking. Verblijf je al in het betrokken land als het reisverbod ingaat, dan kan je wel nog beroep doen op je bijstandsverzekering.

Wil je jezelf goed verzekeren voor je op autovakantie vertrekt? Ontdek hier welke verzekering het best bij jouw situatie past. 

Lees ook:

Smartphone achter het stuur komt je verzekeraar tussen bij een ongeval?

Vertrek je binnenkort op vakantie? Deze documenten moet je zeker op zak hebben 

Pech in het buitenland? Zo vul je een Europees aanrijdingsformulier in