Waarom een plaatsbeschrijving bij een huurwoning zo belangrijk is

Close-up van handen van notaris met pen in handen die de verzekeringen regelt.
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

De plaatsbeschrijving bij het huren van een woning is essentieel. Het vormt de basis van een goede relatie tussen verhuurder en huurder. Wat het is, wat er zeker moet in staan en waarom het voor jou interessant is, lees je in onderstaand artikel. 

Wat is een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving is een verplicht document bij de aanvang en bij het einde van een huurovereenkomst moet worden opgemaakt. We spreken van een ‘ingaande’ en van een ‘uitgaande’ plaatsbeschrijving. Het beschrijft in detail de toestand van je huurwoning en verzekert je ervan dat je niet hoeft op te draaien voor de schadegevallen van een ander. 

Je kunt het document zelf opstellen samen met de verhuurder, en dan ondertekenen beide partijen het. In dat geval is het gratis. Of je kunt voor de zekerheid de plaatsbeschrijving laten opstellen door een deskundige, die de materie kent en ervoor zorgt dat achteraf geen betwisting mogelijk is. Dat kan een immomakelaar of een vastgoeddeskundige zijn, maar ook een notaris.

Reken in dat geval minimaal op een kost van 300 euro voor een appartement. Voor grotere woningen is de prijs zelfs nog hoger. Normaal gezien worden de kosten hiervan verdeeld tussen huurder en verhuurder, maar soms draai je er als huurder alleen voor op.

Waarom is een plaatsbeschrijving nodig?

Een plaatsbeschrijving moet beide partijen beschermen. Dit document biedt een gedetailleerd overzicht van de toestand van de woning, en van alle schade op het moment dat jij als huurder in de woning trekt. Zo vermijd je dat jij op het einde van de huurtermijn moet opdraaien voor schade die je niet hebt veroorzaakt. De verhuurder kan namelijk beslissen om maar een deel van de huurwaarborg terug te storten als hij schade vaststelt. Precies daarom is de plaatsbeschrijving zo’n belangrijk ‘bewijsmateriaal’.

Een voorbeeld: Je hebt een leuke huurwoning op het oog, maar als je ze bezoekt stel je vast dat de vensterbank in de living een barst vertoont. Schade waarvoor je zeker niet wil opdraaien als je de woning aan het einde van het contract weer verlaat. Precies daarom is het zo belangrijk om – samen met de verhuurder – een correcte plaatsbeschrijving op te stellen. 

Wat moet er in een plaatsbeschrijving staan?

Huurder en verhuurder kunnen zelf beslissen wat er in een plaatsbeschrijving staat. Een plaatsbeschrijving kan best per ruimte worden opgemaakt. Schrijf dus zowel voor living, slaapkamer(s), keuken en bijvoorbeeld kelder de staat van de verschillende onderdelen puntje per puntje op. 

Het gaat dan over:

  • de deuren
  • de muren
  • het plafond
  • de verf
  • de vloerbekleding
  • radiatoren
  • plinten
  • ramen
  • elektriciteit
  • fornuis
  • sanitair in de badkamer

Het best gebruik je standaardvermeldingen zoals nieuw, in zeer goede staat, in goede staat, gebruikt, versleten, in slechte staat. 

Noteer alle krassen, builen en beschadigingen. Ook schimmel, opstijgend vocht en slijtagesporen moet je voor elke ruimte vermelden. Hoe gedetailleerder, hoe beter. Op de website advo-recht vind je een modeldocument van zowel een huurcontract als een plaatsbeschrijving.

Wat als je huisbaas je op het einde van de huur verantwoordelijk stelt voor schade die niet van jou is?

De plaatsbeschrijving is de basis van elk huurcontract. Als de huurder je verantwoordelijk wil stellen voor schade, dan heb jij de plaatsbeschrijving als bewijs dat de schade er al was aan het begin van het huurcontract. Met dat document kun je dus de klacht van je huisbaas betwisten, en kun je ook eisen dat hij je de volledige huurwaarborg terugstort mocht hij die willen gebruiken als compensatie van de schade.

Stap jij binnenkort in een huurhuis? Vergeet naast het opstellen van je plaatsbeschrijving ook je brandverzekering niet. Vergelijk bij Mijnvergelijker.be verschillende brandverzekeringen en sluit de goedkoopste brandverzekering af!