Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: wat met je verzekering?

Vrienden lenen auto
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Alles is beter dan onder invloed rijden. Je vrienden of familie vragen om een lift is daarom geen slecht idee. Maar ben je verzekerd als je je auto uitleent aan vrienden of familie? Wat je autoverzekering hierover zegt, lees je in onderstaand artikel.

Is een auto verzekerd bij uitlenen?

Iemand die je auto leent is verzekerd dankzij de BA-verzekering die jij voor de wagen afsloot. Deze persoon moet uiteraard voldoen aan de wettelijke voorwaarden om met een auto te mogen rijden. Indien het gaat om een regelmatige bestuurder moet je je verzekering hiervan op de hoogte stellen. Een regelmatige bestuurder moet op de verzekeringspolis vermeld staan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je kind met je auto laat rijden. 

Auto uitgeleend? Wat te doen bij schade?

Als de bestuurder die je auto leende in fout was bij een ongeval, dan vergoedt de BA-verzekering de schade aan de tegenpartij. Stel dat de bestuurder die je auto leende in fout was, dan wordt er een onderscheid gemaakt tussen een full omnium hebben of niet. Een full omnium dekt de eigen schade, zelfs als je vriend de schade met je wagen veroorzaakt. Beschik je niet over een full omnium, dan moet jezelf voor de schadekosten opdraaien. Een goede vriend betaalt de schade uiteraard voor je.

Je kan ook geen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering als je vriend niet wil betalen. Vooraf duidelijke afspraken maken is de boodschap. 

Auto gestolen tijdens uitlenen

Als je auto gestolen wordt, komt de verzekeraar in de meeste gevallen tussen als je een waarborg ‘diefstal’ hebt via een full omnium of een mini-omnium. Als er een franchise van toepassing is, betaal je die zelf. Maar de verzekeraar komt niet altijd tussen. Als je auto gestolen wordt door een zware fout, betaalt de verzekeraar je geen schadevergoeding.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kunt besparen op je verzekering!