Opmerkelijk: je huurdersverzekering dekt niet enkel schade aan je woning. Ook schade op hotel of in je vakantiehuisje wordt door je huurdersverzekering gedekt. Maar wat is er precies verzekerd?
Als je een woning of flat huurt als hoofdverblijf in België en de verplichte huuraansprakelijkheidsverzekering en bijkomende inboedelverzekering afsloot, dan komt die ook tussen bij schade tijdens de huur van een vakantiehuis in binnen- of buitenland.
Dat wil dus zeggen dat als je per ongeluk iets beschadigt aan het vakantiehuis of aan de inboedel tijdens je verblijf, de schade meestal gedekt is door je eigen verzekering. Ook als je tijdens je vakantie in een hotelkamer verblijft, ben je automatisch verzekerd op dezelfde manier. De regeling geldt ook voor wie een eigen huis of appartement bezit en een vakantiehuis huurt.
Wat zijn de voorwaarden?
Er zijn wel twee belangrijke voorwaarden.
- Er is alleen sprake van een ‘vakantieverblijf’ als je er niet langer dan 120 dagen per jaar verblijft.
- Je mag geen eigenaar zijn van het vakantieverblijf Je mag het enkel huren.
Voldoe je aan deze twee voorwaarden, dan geldt je brandverzekering van je hoofdverblijf (huurwoning of eigen huis) ook voor je vakantieverblijf. Je hoeft er niets speciaals voor te doen of aan te geven, je bent automatisch verzekerd. Wel belangrijk: zorg er zeker voor dat je een aanvullende inboedelverzekering hebt, anders zijn de spullen die je eventueel beschadigt niet gedekt.
De inboedelverzekering dekt je inboedel en persoonlijke spullen op je vakantieadres bij schade, zoals bij brand, glasbreuk, storm, hagel, water en natuurrampen zoals aardbeving en een overstroming. De verzekering betaalt in het geval van schade maximaal het verzekerde bedrag van je huurdersaansprakelijkheid of inboedelverzekering. Let op: je moet altijd wel zélf de franchise of vrijstelling betalen.
Wat dekt je brandverzekering op reis? 3 voorbeelden:
Je beschadigt spiegel in hotel
Stel: je bent bezig met je koffer in te pakken en plots stoot je met de rand tegen de vaste spiegel in je hotelkamer. Het glas van de spiegel is gebroken.
Geen nood! Je gewone verzekering huurdersaansprakelijkheid dekt het. Dit valt meestal onder de waarborg ‘glasbreuk’.
Diefstal uit je vakantiehuis
Stel: Na een leuke daguitstap kom je ‘s avond in je vakantiehuisje aan. Je ziet een geforceerd slot. Wat blijkt? Je tablet is gestolen.
Dit is niet gedekt door je gewone huurdersaansprakelijkheidsverzekering. Enkel als je een aanvullende diefstalverzekering afsloot, ben je verzekerd. De waarborg inbraak of diefstal dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook de schade als gevolg van de inbraak. Denk bijvoorbeeld aan een geforceerde deur of een gebroken ruit.
Juweel gestolen uit de hotelkluis
Stel: ‘s Ochtends leg je je halsketting in het kluisje. Door verstrooidheid vergeet je de kluis te sluiten. ‘s Avonds ontdek je dat je halsketting verdwenen is.
Dit is niet gedekt door je gewone huurdersaansprakelijkheidsverzekering, zelfs als je een aanvullende aanvullende diefstalverzekering hebt afgesloten. Om verzekerd te zijn tegen diefstal moet je alle nodige maatregelen nemen om je spullen veilig op te bergen. Doordat je over een hotelkluis beschikt, eist de verzekeringsmaatschappij dat je alle waardevolle spullen op een correcte manier opbergt. In dit voorbeeld was dit niet het geval.
Indien van een schadegeval
- Doe zo snel mogelijk aangifte van de schade bij je verzekeraar. Vermeld wat er precies is gebeurd en wat er beschadigd.
- Neem foto’s van het schadegeval
- Hou facturen en kredietkaartuittreksels bij: als je logeert in een hotel, wordt de schade meestal direct afgerekend via je kredietkaart. Dien daarna een bewijs van de aangerekende schade in bij je verzekeraar, zodat die het kan toevoegen aan je schadedossier.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken?
Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kunt besparen op je verzekering!