Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Evolutie van je autoverzekeringspremie het eerste halfjaar

Autofile in België
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Mijnvergelijker.be neemt elk kwartaal de evolutie van de premies voor autoverzekeringen onder de loep. Steeg of daalde de gemiddelde prijs de afgelopen maanden? Aan de hand van concrete kilometerschalen bekijken we de wijzigingen.

Wat bepaalt de hoogte van je autoverzekeringspremie?

Er zijn verschillende factoren die de hoogte van je autoverzekeringspremie bepalen. Je leeftijd, je woonplaats, de waarde van je wagen en de bonus-malusgraad zijn de meeste automobilisten bekend. Maar wist je dat heel wat verzekeraars je ook een forse korting toekennen naarmate je minder kilometers per jaar aflegt? Val je in een lagere kilometerschaal, dan betaal je ook fors minder premie. Aan de hand van deze kilometerschaal is het makkelijk een prijsvergelijking te maken.

Waar vind je de kilometerschaal terug?

Bij het afsluiten van je autoverzekering geef je je verzekeraar een schatting van het gemiddelde aantal kilometers door dat je jaarlijks aflegt. Hoe minder kilometers je doet, hoe minder je betaalt. Rij je minder km’s dan gepland, dan moet je dat vóór de jaarlijkse vervaldag van je verzekering dus beslist signaleren aan je verzekeraar!

Vergelijking premie full omnium BMW X1 in 2023

Voor deze vergelijking bekeken we de goedkoopste premie voor een full omnium aangeboden door de diverse verzekeraars op Independer.be. (Vanaf volgend kwartaal voegen we ook de VW GolfHybride aan de vergelijking toe.)

KilometerschaalJaarlijkse premie omnium
Eerste kwartaal
Jaarlijkse premie omnium
Tweede kwartaal
Evolutie
Tot en met 1.000 km708.67 euro709.35 euro+0.14%
2.500 – 5.000 km921.58 euro789.74 euro-14,33%
7.500 – 10.000 km1.063,56 euro908.56 euro-14,58%
Meer dan 30.000 km1.127 euro1.037,08 euro-7,99%

Conclusie: dalende trend

Opvallend: ondanks de blijvende inflatie vertoont de goedkoopste premie op Mijnvergelijker.be een dalende trend. Je betaalt dus minder als je nu een nieuwe verzekering afsluit, vergeleken met het begin van het jaar. Hoe kan dat? Niet elke verzekeraar op de vergelijkingssite rekent prijsstijgingen op dezelfde manier door. Sommige verzekeraars pakken ook geregeld uit met promoties om klanten te winnen. Het loont dus om geregeld de prijs van je premie te vergelijken.

Maak dus snel hier op Mijnvergelijker.be een simulatie van je premie op basis van het aantal km dat je jaarlijks aflegt.