Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Een feestzaal huren: heb je een aparte verzekering nodig?

Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Geef je binnenkort een feest en huur je een zaal? Soms dekt je brandverzekering of woonverzekering méér dan je denkt. Mijnvergelijker.be legt uit hoe je dubbele kosten vermijdt.

Soms loont het om door de algemene voorwaarden van je verzekeringspolis te gaan om te weten wat je verzekering allemaal dekt en wat niet. Zo dekt de brandverzekering van de meeste maatschappijen ook het studentenkot van je kinderen. En zo is de vakantiewoning die je in binnen- of buitenland huurt verzekerd tegen schade, net als een gehuurde garagebox. Maar het meest verrassende is dat ook de feestzaal die je huurt voor een privéfeest of een trouwfeest gedekt is door je eigen brandverzekering. 

Let op: je brandverzekering komt niet in alles tussen 

Huur je een zaal, dan is er normaal gezien bij het huurcontract ook een verzekering inbegrepen. Is dat niet het geval, dan verplicht de overeenkomst je meestal om een aanvullende verzekering af te sluiten om jezelf en je gasten te beschermen. Maar het loont dus de moeite om vooraf na te gaan of je zelf al niet voldoende verzekerd bent.

Wat dekt je brandverzekering allemaal?

Je brandverzekering dekt schade veroorzaakt door brand, blikseminslag en ontploffingen aan het gebouw. Daarnaast ben je ook verzekerd tegen stormschade en natuurrampen, en vaak ook tegen glasschade, rookschade, waterschade door een breuk van de leidingen, het overlopen van dakgoten of insijpelen van water door het dak. En die dekking geldt dus ook vaak voor de zaal die je huurt voor een feestje. Dat wil zeggen dat de verzekering tussenkomt voor een beschadigde muur of schade als gevolg van een omgevallen kaars. Let op: enkel de schade aan het gebouw zelf is gedekt.

Wat met schade aan meubilair en ander materiaal?

Die valt niet onder de brandverzekering maar onder de familiale verzekering. Bij een privéfeest in een gehuurde zaal kan je bij schade aan meubels of ander materiaal een beroep doen op je familiale verzekering. Die dekt namelijk lichamelijke en materiële schade die jij, je partner, je kinderen of je huisdier veroorzaken bij ‘derden’, in dit geval de verhuurder van je feestzaal of feesttent. Check wel best de algemene voorwaarden van de verzekeraar bij wie je je BA familiale afsloot. Biedt ze maar een beperkte dekking, dan is een uitbreiding van de verzekering BA familiale nodig om volledig verzekerd te zijn.

Wat als je gasten schade oplopen?

Als jij organisator bent van een feestje, dan vergoedt je familiale verzekering normaal gezien ook de schade aan je gasten (de zogenaamde ‘derden’) als jij aansprakelijk bent. Check best de algemene voorwaarden van je eigen familiale verzekering. Biedt ze maar een beperkte dekking, dan is een uitbreiding van de verzekering BA familiale de oplossing.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!