Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Inbraak in je tuinhuis: je e-bike wél verzekerd, je scooter niet?

Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Klopt het dat een e-bike wél verzekerd is en een scooter niet bij een inbraak in je tuinhuis of garage? Welke spullen dekt je diefstal- of inbraakverzekering precies? Mijnvergelijker.be zocht het voor je uit.

Niet elk voertuig is bij inbraak verzekerd

Een extra waarborg diefstal en inbraak, die je als uitbreiding bij je polis huurdersaansprakelijkheid kan afsluiten, verzekert niet alleen de spullen in je huis, maar meestal ook in bijgebouwen, zoals een tuinhuis dat veilig op slot zit. Ook voertuigen in je garage vallen daaronder. 

Let op: niet elk type voertuig is gedekt! Zo is de tweedehandsscooter die je voor € 800 voor je dochter kocht, niet verzekerd door je diefstalverzekering als hij in de garage staat. Je e-bike van bijna € 3.000 wél. Waar zit het verschil?

Diefstal van een gemotoriseerd of niet-gemotoriseerd voertuig

Motorrijtuigen en andere voertuigen waarvoor je een nummerplaat en BA-verzekering nodig hebt, zijn nooit gedekt door de diefstalverzekering van je woning. Een speedpedelec die zonder trapondersteuning hogere snelheden dan 25 km/u haalt, valt onder de categorie bromfietsen. Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot maximaal 25 km/u heb je geen nummerplaat en dus ook geen BA-verzekering nodig. 

Is elke fiets gedekt?

Het antwoord is genuanceerd. Voor nogal wat verzekeraars moeten speciale voorwaarden vervuld zijn om gedekt te zijn tegen diefstal. Zo eisen sommige verzekeraars dat de fiets zelfs in een afgesloten ruimte zoals een garage met een slot is vastgemaakt. Daarnaast begrenzen sommige

maatschappijen ook de verzekerde waarde. Die varieert enorm, van € 3.000 euro tot hoger. Sommige elektrische fietsen en dure racefietsen hebben een hogere aankoopwaarde. Check dus zeker de algemene voorwaarden van je verzekering diefstal en inbraak!

Dé oplossing: een aparte fietsverzekering 

Heb je een dure fiets of e-bike, dan loont het de moeite om net zoals voor een speedpedelec een aparte fietsverzekering af te sluiten. Die verzekert je niet alleen tegen diefstal in je garage, maar ook buitenshuis. Bovendien is in vele gevallen ook pechbijstand inbegrepen.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!