Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Autodiefstal met keyless entry-techniek: wat is het en hoe bescherm ik mijn auto?

Man steelt auto met keyless entry techniek
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Autodiefstallen komen steeds vaker voor. Ook de technieken die inbrekers gebruiken verbeteren. Eén ervan is de keyless entry-techniek. Wat het is en hoe je je auto kan verzekeren tegen inbraak lees je in deze blogpost. 

Wat is de keyless entry techniek? 

Met de optie keyless entry open je je auto zonder afstandsbediening. Je autosleutel moet zich enkel binnen een afstand van ongeveer zes meter bevinden waardoor je auto zich automatisch ontgrendelt. Een sensor in de auto detecteert de sleutel die jij bij je draagt. De auto zendt een signaal uit en de sleutel beantwoordt dit signaal met een code. Het is die code die criminelen hacken om zo je auto te openen. 

Autodiefstal met keyless entry

Het keyless entry-systeem is makkelijk te hacken waardoor ook het aantal diefstallen toeneemt. Dieven kopiëren de code van je elektronische sleutel waardoor ze je auto openen zonder inbraakschade. Dit gebeurt als volgt: 

Eén van de dieven staat op maximaal vijf meter afstand van de sleutel, detecteert het digitale signaal en hackt de software. Daarna kopieert hij de ontgrendelingsberichten om de auto te openen en stuurt ze door naar iemand anders, die vlak bij je auto staat. Die maakt een koppeling met het voertuig. Daardoor kan hij de portieren ontgrendelen zonder dat er een alarm afgaat. 

Wat kun je eraan doen?

Meer en meer fabrikanten nemen nu maatregelen om het keyless-systeem inbraakproof te maken, maar dat geldt zeker niet voor alle merken en modellen. Je auto beschermen is dus meer dan ooit de boodschap.

  • Plaats een beschermhoesje rond je sleutel of afstandsbediening (Kooi van Faraday). Zo komen er geen andere signalen doorheen en kan je sleutel niet gekopieerd worden. 
  • Ook als je je sleutel met aluminiumfolie omwikkelt, is er geen geleiding mogelijk. 
  • Bewaar je sleutels niet naast de voordeur of dicht bij de straat, maar bijvoorbeeld op de eerste verdieping of achteraan in je huis. Heel wat diefstallen gebeuren als de sleutel thuis ligt en het signaal op straat kan worden opgevangen.
  • Zorg voor een elektronische startonderbreker in je auto. Dit maakt het nog moeilijker om een auto te stelen. 

En hoe zit het met de verzekering?

Met de mini-omnium of de full omnium ben je verzekerd voor de schade waarvoor je zelf niet verantwoordelijk bent: diefstal, brand, glasbreuk, aanrijding met dieren en schade door natuurkrachten. Sommige verzekeraars eisen dat er bij diefstal van je wagen aantoonbare sporen van inbraak of geweld zijn. Dat is bij een keyless auto vaak niet het geval. In Nederland vragen verzekeraars daarom een speciaal veiligheidscertificaat voor keyless auto’s, in België voorlopig niet. Je moet wél direct aangifte doen bij de politie in geval van diefstal, en je moet naast je gewone sleutel ook de reservesleutel voorleggen. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!