Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Gemiddelde begrafenis kost 5.000 euro: hoe nuttig is een uitvaartverzekering?

Familie rouwt bij doodskist in het bos
Artikel gecontroleerd door Mariska Poiesz, expert uitvaartverzekeringen

Over de dood praten doet niemand graag. Maar toch is het belangrijk dat je nu al een uitvaartverzekering overweegt. Wat is het nut ervan? En welke formules bestaan er? Mijnvergelijker.be zoekt het uit.

Net zoals met een testament, een schenking of een erfovereenkomst wil je ook bij een uitvaartverzekering je nabestaanden behoeden voor financiële zorgen. Ze geeft niet alleen jou, maar ook je familie de nodige gemoedsrust voor alle praktische zorgen die bij een overlijden komen kijken.

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart lopen snel op. Er komen dan ook heel wat formaliteiten aan te pas. Van de ophaling van het lichaam en de diensten van de begrafenisondernemer tot de plechtigheid. Ook de kist, het cremeren of begraven, de urne en de concessie op het kerkhof, rouwkaartjes en de koffietafel moet je betalen. De gemiddelde kostprijs van een uitvaart ligt rond de 5.000 euro. 

Wat is het nut van een verzekering?

Voor de nabestaanden is je overlijden een fikse kost. Vergeet niet dat je bankrekening wordt geblokkeerd. Dat is een standaardprocedure in het erfrecht. Vaak moeten de erfgenamen dus zelf (gedeeltelijk of volledig) de kosten voorschieten in afwachting van de regeling van de nalatenschap.

Maar er is nog een andere reden waarom je een uitvaartverzekering moet overwegen. Een overlijden gaat altijd gepaard met veel emoties. Met een verzekering ontlast je je familie of nabestaanden van de administratieve rompslomp, zodat ze de tijd hebben om echt te rouwen. Tot slot: een uitvaartverzekering is nooit weggegooid geld, omdat iedereen ze één keer in zijn leven echt nodig heeft.

Vanaf wanneer kan je ze afsluiten?

Een uitvaartverzekering sluit je af wanneer je wil. Eigenlijk bouw je een kapitaal op waarmee later de kosten van je uitvaart gedekt kunnen worden, door het betalen van een jaarlijkse verzekeringspremie. Vaak betaal je zelf tijdens je leven ook minder belastingen, want je kan de verzekering aftrekken in het kader van langetermijnsparen.