Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Gourmet en fondue: hoe verzeker je je tegen brandrisico?

Familie eet fondue tijdens de feestdagen.
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Haal jij ook je gourmet- of fonduestel boven tijdens de feestdagen? Hoe beperk je het risico op brand? Wat als het onheil toch geschiedt? En komt de verzekering ook tussen als een van je gasten of hun hond de brand veroorzaakt?

Tips om het brandrisico te beperken

Gourmet of fondue en een uitgelaten eindejaarssfeer: het blijft een gewaagde combinatie. Dankzij onderstaande tips loop je minder risico dat er brand ontstaat. 

  • Geef de voorkeur aan een elektrisch toestel in plaats van een versie op brandspiritus of methanol.
  • Plaats het toestel op een niet-brandbaar onderstel of onderblad met een opstaande rand. Zo vermijd je dat het tafelblad te heet wordt en dat er olie op tafel spat of druppelt.
  • Hou het toestel buiten het bereik van kinderen.
  • Buig je nooit over een gourmet- of fonduestel om iets aan te reiken aan je tafelgenoten. Zo voorkom je brandwonden. 
  • Plaats het toestel dicht bij een stopcontact zodat niemand over de draad kan struikelen.
  • Leg een blusdeken in de buurt zodat je een eventuele brand direct in de kiem kan smoren. Hou een deksel binnen handbereik om kokende olie die plots in brand vliegt te doven. 

Wat met je brandverzekering als huurder?

Ontstaat er brandschade door een fondue- of gourmetstel, dan ben je ook als huurder gedekt door je brandverzekering huurdersaansprakelijkheid. Die vergoedt de schade veroorzaakt door brand, blikseminslag en ontploffingen aan het gebouw, zelfs wanneer de brand overslaat naar de woning van je buren. 

Met een bijkomende inboedelverzekering zijn ook je losstaande spullen gedekt in geval van brand. Bij elk schadegeval betaal je een franchise of ‘vrijstelling’. Het type franchise bepaalt de hoogte van je verzekeringspremie. Over het algemeen geldt: hoe hoger de franchise, hoe lager de premie. 

Wat met brandschade door een van je gasten?

Stel dat de hond van je oom in een elektrische kabel bijt, je fonduestel op de grond valt en daardoor brand ontstaat. Heeft je oom een bijkomende familiale verzekering, dan is hij verzekerd tegen schade aan derden, aangericht door zijn huisdier of een ander gezinslid, en dat zowel voor de medische als de materiële kosten. Een familiale verzekering is dus dé oplossing voor onvoorziene omstandigheden.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!