Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Rijden met een Aziatisch automerk: heeft het impact op je autoverzekering?

Vrouw rijdt met Aziatische auto.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Aziatische auto’s zijn bezig aan een langzame opmars in België. Heeft rijden met een onbekend Aziatisch automerk, in plaats van een vertrouwd Europees merk, invloed op je autoverzekering en je verzekeringspremie? Mijnvergelijker.be zocht het uit.

Verzekeringspremie hangt af van risico op schade

Verzekeraars kijken naar de toekomst om hun premies te bepalen. Hoe groot is de kans dat ze in de toekomst (hoge) schadevergoedingen moeten uitbetalen? Om het risico in te schatten, kijken ze naar de kwaliteit en de verkeersveiligheid van de auto. 

Omdat veel nieuwe Aziatische automerken nu pas op de markt komen, kunnen verzekeraars het verschil met de bekende ‘westerse’ auto’s nog niet in kaart brengen. Zo zijn er nog onvoldoende representatieve cijfers over het aantal schadegevallen, over zware ongevallen of over de gemiddelde herstellingskosten. 

Naar verwachting zullen in de toekomst steeds meer mensen een elektrische wagen van een Aziatisch automerk kopen. Zodra er meer gegevens beschikbaar zijn, kan er verandering komen in de verzekeringspremie die je betaalt. 

Andere criteria die je premie beïnvloeden 

Aziatisch automerk of niet, een van de criteria die zeker een rol spelen, is je woonplaats. Wie in een stad woont, betaalt gegarandeerd een hogere premie. Het risico op ongevallen is er groter en het verkeer een pak drukker. Ook de kans op vandalisme neemt normaal gezien toe. 

De hoogte van je autoverzekeringspremie is verder afhankelijk van onder meer de cataloguswaarde van je auto, het vermogen (PK/kW), je schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe meer je betaalt: bij schade zullen de herstellingskosten wellicht hoger zijn. Ook bij een groter vermogen kan de prijs van de premie oplopen: met een snellere wagen vergroot namelijk de kans op een ongeval. 

Ten slotte heeft ook de leeftijd van de bestuurder invloed op de berekening van de premie. Zo kan een oudere chauffeur met meer rijervaring beter risico’s inschatten dan iemand die nog maar net zijn rijbewijs op zak heeft.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!