Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Geen autosalon, toch een nieuwe auto? Tijd om je verzekering te finetunen!

Vrouw en autoverkoper staan in autowinkel
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Een klassiek autosalon komt er in 2024 niet. Wel de Brussels Auto Show, van 17 tot en met 21 januari, een automotive spektakel met supercars, showcars, motoren en trucks. Bovendien pakken alle autofabrikanten in januari uit met salondeals en kortingen. Een nieuwe wagen op het oog? Mijnvergelijker.be vertelt waarop je moet letten qua verzekering.

Nieuwe auto? Neem je verzekering onder de loep!

En niet alleen je autoverzekering, maar ook je verzekeraar. Zit je nog altijd bij de beste verzekeraar? Betaal je geen te hoge premie? Hoeveel kan je besparen bij een andere verzekeringsmaatschappij? Mijnvergelijker.be haalt enkele criteria aan waarop je best let wanneer je verzekeraars vergelijkt.

Een full omnium verzekering op maat

Als je een nieuwe wagen koopt, kies je de eerste jaren in principe voor een full omnium verzekering. Alleen zo ben je volledig gedekt tegen schade. Een full omnium vergoedt namelijk ook je eigen materiële schade als je bij een ongeval in de fout bent. Wist je dat je een full omnium kan ‘finetunen’? Pas bij je vergelijking bijvoorbeeld het aantal kilometers of de franchise aan.

Een aangepaste kilometerschaal

Heel wat verzekeraars geven een forse korting wanneer je minder kilometers aflegt. Val je in een lagere kilometerschaal, dan betaal je een lagere premie. De prijsverschillen kunnen behoorlijk oplopen. Verzekeraars gaan er immers van uit dat je minder kans hebt op een ongeval als je minder rijdt. Zo betaalt een chauffeur die meer dan 30.000 km per jaar doet, 6% méér premie dan iemand die maar 10.000 km per jaar aflegt. Een correcte inschatting van het aantal kilometers dat je jaarlijks denkt af te leggen, is dus van cruciaal belang. Rij je minder dan gepland, informeer je verzekeraar dan vóór de jaarlijkse vervaldag van je verzekering! 

Een andere franchise

De vrijstelling of franchise is het bedrag dat je zelf moet betalen als je in de fout bent bij een schadegeval. Het franchisebedrag hangt af van je contract, je verzekeraar en de gekozen autoverzekering. Voor de omniumverzekering bestaan er drie soorten franchises. Soms kiest de verzekeraar die, soms kan je ze ook zelf bepalen. Bij een hogere franchise dan gebruikelijk betaal je een lagere verzekeringspremie. Voor een voorzichtige chauffeur, met weinig of geen ongevallen, heeft een hogere franchise zeker zin. 

Drie soorten franchises voor je autoverzekering

  • Vaste franchise: het exacte bedrag (in euro) van de franchise is opgenomen in de contractvoorwaarden. Je betaalt de franchise bij elk schadegeval.
  • Procentuele franchise: de vrijstelling komt overeen met een bepaald percentage van de verzekerde waarde van je wagen.
  • Engelse franchise: je betaalt enkel het schadebedrag als de schade kleiner is dan het franchisebedrag. Is de schade groter, dan krijg je alle herstellingskosten terugbetaald, inclusief de vrijstelling. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!