Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Stijgende telecomprijzen bij Proximus en Orange in 2024: dit zijn de beste alternatieven

Vader en zoon kijken naar de smartphone.

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Voor klanten van Proximus en Orange betekent dat helaas: duurdere telecomdiensten. Dit nieuws kondigden beide operatoren eerder dit jaar al aan. Daarbovenop komt er bij Orange nu ook een aantal tariefaanpassingen bij. Stap jij over in 2024?

Al begin november kondigde Proximus aan zijn tarieven te verhogen op 1 januari 2024. Het ging daarbij voornamelijk over de prijs van de populaire Flex-packs. In ruil krijgen klanten wel extra mobiele data. Ook losse internetabonnementen zullen er meer kosten, maar er komt wel een hogere snelheid voor het duurste abonnement.

Ongeveer een maand later kondigde ook Orange een prijsverhoging aan. Klanten van mobiele telefonie, televisie en internet moeten meer betalen. In ruil daarvoor kregen de mobiele abonnementen wel een flinke verhoging van hun datavolume. Ook de prijs van tv en internet zou omhoog gaan. Nu komen er nog enkele tariefaanpassingen bij.

Tot 36 euro extra per jaar bij Proximus

Klanten van Proximus met een Flex-pack abonnement betalen nu 75,99 euro per maand voor het goedkoopste pakket, Flex XS. Een Flex-pack bevat tv, internet en mobiele telefonie dat aangevuld kan worden met vaste lijn. Met tv via decoder is dat 84,99 euro per maand. Vanaf 2024 betalen die klanten 78,99 of 87,99 euro per maand.

Ook de prijzen voor de internetabonnementen stijgen. Internet Essential, het goedkoopste instapabonnement, zal 28 euro in plaats van 25 euro kosten. Voor het duurste internetabonnement betaal je vanaf 2024 62,99 in plaats van 60,99 euro per maand.

Prijsstijgingen én -dalingen bij Orange

Bij Orange geldt er een prijswijziging vanaf 15 januari 2024. Enkel de prijs bij het Go Light-abonnement gaat omhoog. Je betaalt dan 14 euro in plaats van 12 euro per maand. Elk mobiel abonnement bij Orange biedt meer data. Zo krijgt Go Light nu 6 GB in plaats van 4 GB. De andere abonnementen ontvangen 10 GB extra.

Bij de internetabonnementen zien we het opvallende beeld dat het goedkoopste abonnement (Start Fiber) 3 euro duurder wordt en 49 euro per maand zal kosten, maar dat de overige abonnementen elk 2 euro minder zullen kosten. In combinatie met een mobiel abonnement in een Love-pack, zal Start Fiber maandelijks 5 euro meer kosten. De prijzen van de andere abonnementen blijven gelijk.

Tijd voor een switch als Proximus-klant?

Zowel voor Proximus als voor Orange is het niet de eerste prijsverhoging dit jaar. Dat zet klanten ongetwijfeld aan om na te denken over een overstap naar een andere provider. We lijsten de mogelijke en financieel interessantere alternatieven op.

Wie een standaard all-in bundel heeft bij Proximus, betaalt vandaag – en vanaf volgend jaar dus zeker – teveel. Als je kiest voor een Love Trio-abonnement met Go Plus van Orange, bespaar je volgend jaar maar liefst 155,88 euro. Bovendien beschik je daarbij over een hogere internetsnelheid en meer mobiele data.

Ook door de prijsverhoging van de internetabonnementen springen heel wat alternatieven in het oog. In 2024 kost Internet Essential van Proximus slechts 28 euro per maand. Hiermee is het de voordeligste keuze voor snelheden tot 50 Mbps. Internet Maxi zal je 58,99 euro per maand kosten. In die categorie van internetsnelheden zijn verschillende opties goedkoper. Door bijvoorbeeld te kiezen voor Easy Internet van Telenet bespaar je jaarlijks 320,40 euro. Dit abonnement biedt snelheden tot 150 Mbps.

Overstappen als Orange-klant?

De prijsverhogingen bij Orange zijn eerder beperkt. Door het duurdere Go Light-abonnement wordt een overstap naar Youfone net iets interessanter. Voor 11 euro per maand kan je er onbeperkt bellen en heb je 6 GB mobiele data. Zo kan je jaarlijks 36 euro uitsparen.

Door het duurdere Start Fiber-abonnement van Orange wordt Easy Internet van Telenet nog net iets aantrekkelijker. Vanaf volgend jaar kan je er jaarlijks 188,52 euro mee uitsparen. Heb je ook voldoende aan een maximumsnelheid van 100 in plaats van 150 Mbps? Dan vind je goede alternatieven bij Youfone, edpnet en Mobile Vikings. Als je een mobiel abonnement neemt, kosten die drie providers iets meer dan Orange. Toch geven ze je elke maand meer mobiele data.

Ben je op zoek naar een voordelig telecomabonnement? Vind het abonnement dat bij je past op Independer.be.