Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Slim en zuinig rijden: 5 tips om te besparen 

Vrouw maakt proefrit met een nieuwe auto.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Nu de brandstofprijzen opnieuw de hoogte ingaan door de geopolitieke onrust, kan zuinig rijden helpen om te besparen. Mijnvergelijker.be deelt 5 tips om slim met je wagen om te gaan en je brandstofkosten te drukken.

Bespaar tot € 300 per jaar door zuinig rijden 

De cijfers zijn overduidelijk. Een automobilist die zo’n 12.000 kilometer per jaar aflegt, kan door zuinig rijden jaarlijks ongeveer € 180 besparen! Voor iemand die 20.000 kilometer per jaar rijdt, is dat zelfs € 300. Ontdek hoe het makkelijk kan met deze tips.

Hoe kan je zo zuinig mogelijk rijden?

1. Trek rustig op en bespaar 16%

Sportief rijden is leuk, maar het verbruikt veel energie. Door minder op het gaspedaal te gaan staan, bespaar je flink op je benzineverbruik. Een echte energievreter is snel optrekken aan het verkeerslicht. Helemaal not done is snel optrekken als de motor nog koud is. Door het te vermijden, bespaar je minstens 16% op brandstof.

2. Zet je motor af als je langer dan 20 seconden stilstaat

Het lijkt een no-brainer, maar toch laten veel automobilisten de motor van hun auto gewoon draaien als ze op iemand wachten. Je verbruikt er echter veel brandstof mee. Zelfs wanneer je stilstaat voor een verkeerslicht, kan het voordelig zijn om je motor stil te leggen. Waarom zouden veel auto’s anders uitgerust zijn met een start-stopsysteem dat de motor automatisch uitschakelt? Het is al rendabel zodra je langer dan twintig seconden stilstaat. 

3. Rij niet te hard en bespaar 10%

Wist je dat je een pak minder verbruikt als je maar 100 per uur rijdt in plaats van 120 kilometer per uur? Dat heeft te maken met de grotere luchtweerstand en de rolweerstand.

Vooral boven de 110 kilometer per uur gaat je verbruik fors de hoogte in. Je doseert ook best het toerental. Blijf vooral niet tussen de 3.000 en 3.500 toeren zitten en schakel op tijd naar een hogere versnelling. Minder snel rijden kan tot 10% voordeel opleveren.

4. Pomp je banden geregeld op en bespaar 20%

Om de twee maanden je bandenspanning nakijken en indien nodig wat lucht bijvullen, helpt je besparen op je verbruik. Een optimale rolweerstand is immers cruciaal. Een te lage spanning zorgt ervoor dat de motor meer energie verbruikt om de band gelijkmatig te laten rollen. Kies ook niet voor de allergoedkoopste banden, want die glijden minder vlot over het wegdek en ook dat kost extra brandstof. Jouw besparingspotentieel? Minstens 20%!

5. Kies een verzekering met kilometerschalen en bespaar 6%

Door zuinig rijden bespaar je op brandstof. Op je autobudget bezuinigen kan ook met een autoverzekering op basis van het aantal kilometer dat je jaarlijks aflegt. Als je in een lagere kilometerschaal belandt, betaal je ook een lagere premie. 

Een chauffeur die meer dan 30.000 km per jaar doet, betaalt 6% meer premie dan iemand die maar 10.000 km per jaar aflegt. Rij je nog minder, dan wordt het verschil nog groter. Bij afsluiting van je autoverzekering vraagt je verzekeraar een schatting van het gemiddeld aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt. Rij je minder, meld het dan vóór de jaarlijkse vervaldag van je verzekering. Met een kilometerverzekering kan je 6% besparen. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!