Er ligt een nieuw wetsvoorstel op tafel om de familiale verzekering aan te passen. Ouders zouden in de toekomst sneller aansprakelijk zijn als hun kinderen schade veroorzaken. Mijnvergelijker.be vertelt je wat je moet weten.
Wat is het nut van een familiale verzekering?
Een familiale of gezinsverzekering dekt de schade die jij, een gezinslid of jouw huisdier per ongeluk toebrengen aan een derde of aan zijn bezittingen. Het gaat dan zowel om lichamelijke als materiële schade. In tegenstelling tot een brandverzekering of huurdersaansprakelijkheidsverzekering is een familiale verzekering niet wettelijk verplicht. Deze aanvullende waarborg is echter wel bijzonder nuttig. Precies daarom heeft 80% van de Belgische gezinnen er een.
Voorbeeld:
Je 12-jarige zoon trapt tijdens het voetballen een ruit van je buurmans tuinserre in, waarbij je buurman gewond raakt. Vermits het niet om schade aan je eigen (huur)woning gaat, dekt je brandverzekering de materiële en lichamelijke schade in dit geval niet. Volgens de wet is je zoon verantwoordelijk voor de schade en moet hij die ook vergoeden. Als je geen familiale verzekering hebt, zal je de herstelling en de medische kosten zelf moeten betalen.
De belangrijkste verandering met het nieuwe wetsvoorstel?
De huidige wetgeving rond aansprakelijkheid bij schade is erg beknopt en laat veel ruimte voor interpretatie en discussie. Een wetsvoorstel van maar liefst 42 nieuwe wetsartikelen moet daar verandering in brengen. Een van de belangrijkste wijzigingen betreft de aansprakelijkheid van ouders voor schade veroorzaakt door hun minderjarige kinderen.Tot nu toe konden ouders een vermoeden van onvoldoende toezicht of slechte opvoeding makkelijk ontkrachten in de rechtbank. Met het nieuwe wetsvoorstel wordt de aansprakelijkheid van ouders veel duidelijker omschreven.
Wat betekent het concreet en wat zijn de gevolgen?
Volgens het nieuwe wetsvoorstel zijn ouders altijd aansprakelijk voor schade veroorzaakt door hun kinderen jonger dan 18 jaar. Enkel voor pubers tussen 16 en 18 jaar kunnen ouders aantonen dat ze niet aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld als hun kinderen schade veroorzaakten terwijl ze verondersteld werden op school te zitten.
Als het nieuwe wetsvoorstel wordt goedgekeurd, heeft dat grote gevolgen: het financiële risico voor ouders wordt groter, en verzekeraars zullen altijd verplicht zijn om schade aan de slachtoffers te vergoeden, zelfs als een kind opzettelijk heeft gehandeld. Een familiale verzekering afsluiten, wordt dus eens zo belangrijk!
Familiale verzekering: nuttig als je geen kinderen hebt?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook jij of je hond kan per ongeluk schade veroorzaken als je bij iemand op bezoek bent. Dan is een familiale verzekering onmisbaar. Informeer bij je verzekeraar naar de premie en de formule die het best bij je past.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!