Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Een ceremoniewagen huren voor je huwelijk: wat met de verzekering?

Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Stap je binnen enkele maanden in het huwelijksbootje? Dan heb je zeker al nagedacht over je vervoer die dag. Wil je een klassieke ceremoniewagen huren of dacht je aan een oldtimer? En hoe zit het met de verzekering? Mijnvergelijker.be legt uit.

Een oldtimer of classic car als ceremoniewagen huren? 

Een blitse Ferrari, charmante Mercedes Benz 190SL uit 1955 of sympathieke Alfa Romeo Spider: misschien is een oldtimer of classic car voor jou dé kers op de taart als je trouwt. Wat is trouwens het verschil tussen de twee? En kan je er zomaar een huren voor je huwelijk? 

Wel een classic car maar geen oldtimer als huurauto?

Er is wel degelijk een verschil tussen een oldtimer en een classic car. Een oldtimer is een voertuig van minstens 30 jaar oud, voorzien van een o-plaat. Een oldtimer moet om de 2 tot 5 jaar naar de autokeuring en het gebruik ervan is beperkt tot recreatieve doeleinden. Een oldtimer mag dus niet commercieel verhuurd worden, ook niet voor een trouwfeest. Je eigen oldtimer gebruiken waarvoor je een verzekering afsloot, kan uiteraard wel.

Anders ligt het met een classic car. Dat is een voertuig van minstens 30 jaar oud, met een gewone nummerplaat. Een classic car moet elk jaar naar de keuring, en er is geen beperking op het gebruik. Een classic car huren voor je huwelijk kan dus wel. 

Een ceremoniewagen huren: de verzekering

Ook al leg je misschien maar een beperkt aantal kilometers af op je huwelijksdag, de emoties lopen vaak hoog op en dus is een ongeval snel gebeurd. Wil je een ceremoniewagen huren, of het nu een classic car of een recent model is, dan is de verzekering inbegrepen in de totale huurprijs die je betaalt aan de verhuurfirma. Dat bedrag omvat meestal ook een kilometerforfait, benzine en een eventuele chauffeur. Zorg bij voorkeur voor een complete omniumverzekering, want anders riskeer je veel te moeten betalen als je een ongeval hebt. 

Een verhuurder kan een ceremoniewagen, al dan niet een classic car, verhuren met of zonder chauffeur. Beide zijn niet toegestaan. Je hebt dus niet zelf te kiezen of je de ceremoniewagen huurt met of zonder chauffeur.

Ceremoniewagen huren met chauffeur

Wie een wagen met chauffeur voor ceremonieel vervoer huurt, mag volgende regels niet vergeten.

  • Contract op voorhand opmaken: wie een wagen met chauffeur voor ceremonieel vervoer wil verhuren, moet dit op voorhand contractueel laten vastleggen. Dit contract moet opgemaakt worden a.d.h.v. een standaardcontract dat te vinden is op de website van de Vlaamse overheid. De overeenkomst geldt voor minstens 3 aansluitende uren.
  • TX- of TL-nummerplaat: de verhuurder enkel wagens verhuren die een TL- of TX-nummerplaat hebben. Bovendien moeten deze wagens ook de juiste vervoersvergunning bezitten, namelijk een VVB- of een IBP-vergunning. Een VVB-vergunning is de ‘oude vergunning’ die van toepassing was t.e.m. tot 1 januari 2020. De ‘nieuwe’ variant van deze vergunning is de IBP-vergunning. De vergunning moet geafficheerd zijn in de wagen en aan de achterruit van de wagen. 
  • Bestuurderspas: de chauffeur van de ceremoniewagen moet behalve een geldig rijbewijs ook een bestuurderspas hebben. Deze is 5 jaar geldig.
  • Vaker naar de keuring: de ceremoniewagen die verhuurd wordt met chauffeur moet om de 6 maanden naar de keuring.
  • Aparte regels in het buitenland: ook voor het verhuur van ceremoniewagens met chauffeur in het buitenland gelden er bepaalde regels. Dit soort verhuur is namelijk enkel toegestaan als de rit start of eindigt in het land.

Ceremoniewagen zonder chauffeur

De verhuurder mag enkel een ceremoniewagen verhuren zonder chauffeur als deze wagen een ‘gewone’ nummerplaat heeft. M.a.w. wagens zonder O- of TL-platen. Ook wagens die verhuurd worden zonder chauffeur moeten naar de keuring en dat om het jaar. 

Wat kost het om een ceremoniewagen te huren?

Voor een klassieke ceremoniewagen met chauffeur betaal je ongeveer € 100 per uur. Voor exclusievere auto’s, zoals een Ferrari, minstens drie keer zoveel. Een auto zonder chauffeur huur je meestal de hele dag. Reken op prijzen tussen de € 300 en € 1.500 euro voor de exclusiefste modellen.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!