Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Hoe jonger je bent als je een uitvaartverzekering afsluit, hoe voordeliger

Artikel gecontroleerd door Mariska Poiesz, expert uitvaartverzekeringen

Hoe vroeger je een uitvaartverzekering afsluit, hoe minder premie je betaalt. Het verschil is groot. Iemand die pas op zijn 64ste een uitvaartverzekering afsluit, betaalt bijna 84% meer dan iemand die dit al op zijn 23ste doet. Mijnvergelijker.be legt uit waarom.

Afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar hebben bepaalde factoren een invloed op je premie. Bij sommige verzekeraars wordt er bijvoorbeeld naar je rookgedrag gevraagd, bij anderen niet. Geslacht of gewicht spelen geen rol. Dit zijn namelijk allemaal ‘discriminatieve karakteristieken’. Precies voor deze eigenschappen mag er geen premieverschil zijn bij een product anders dan een overlijdens- of levensverzekering.

Welke factoren bepalen de premie?

Een uitvaartverzekering is beperkter dan een overlijdens- of levensverzekering. Ze dekt alle kosten die te maken hebben met je uitvaart. Van de overlijdensbrieven, de begrafenis zelf, de koffietafel tot de urne of een zerk. Bij de berekening van de premie van je uitvaartverzekering spelen drie criteria een rol: de leeftijd waarop je het contract afsloot, het verzekerde bedrag en de looptijd van de premiebetaling.

  • Looptijd premiebetaling: stel dat jij en je vriend premies betalen voor een gelijkaardige uitvaartverzekering. Je vriend betaalt gedurende 20 jaar een jaarlijkse premie. Jij betaalt gedurende 10 jaar jaarlijks een premie. Je vriend betaalt uiteraard een lagere jaarlijkse premie dan jij. Daarentegen betaal jij veel sneller het totaalbedrag af. 
  • Verzekerd bedrag: neem je een uitvaartverzekering van € 8.000, dan betaal je in totaal méér premie dan iemand die een uitvaartverzekering van maar € 5.000 afsluit. Logisch, want je nabestaanden krijgen ook meer uitbetaald om de begrafeniskosten te financieren.
  • Leeftijd: vooral dit criterium zorgt voor grote premieverschillen, zoals uit onderstaand voorbeeld blijkt.

Simulatie: deze invloed heeft ‘leeftijd’ op je premie

Iemand wil een uitvaartverzekering afsluiten voor een totaalbedrag van € 5.000. De looptijd van het contract is tien jaar, de premie wordt jaarlijks betaald. Maar afhankelijk van je leeftijd, betaal je meer of minder premie.

  • Beginleeftijd 64 jaar: premie: € 590,28 per jaar
  • Beginleeftijd 49 jaar: premie: € 452,42 per jaar
  • Beginleeftijd 33 jaar: premie: € 365,72 per jaar
  • Beginleeftijd 23 jaar: premie: € 321,42 per jaar

Conclusie: hoe vroeger je een uitvaartverzekering afsluit, hoe voordeliger

Je leeftijd heeft een grote invloed op de premie, blijkt uit de simulatie. Iemand die op zijn 23ste een uitvaartverzekering afsluit i.p.v. op zijn 33ste betaalt 12% minder premie. Nadien nemen de verschillen nog toe. Iemand die wacht tot zijn 64ste betaalt bijna 84% méér dan iemand die al op zijn 23ste een verzekering afsluit. De reden? De kans op overlijden ligt op latere leeftijd natuurlijk veel hoger.

Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars. Bekijk meteen hoeveel je kan besparen!