Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

De familiale verzekering:
waarom je niet zonder kan

Volgens een onderzoek van Assuralia heeft ongeveer 90% van de Belgen een familiale verzekering. Geen al te grote verrassing, want de familiale verzekering dekt soms tot miljoenen euro’s schade. Daarom is het sterk aangeraden er toch een af te sluiten.

Wat is de familiale verzekering?

De familiale verzekering of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt lichamelijke en materiële schade die een gezinslid onopzettelijk veroorzaakt bij derden. De verzekering dekt zowel kinderen, partners als de meeste huisdieren. Personen die tijdelijk bij jou verblijven, zijn ook verzekerd. Bijvoorbeeld: kinderen die bij je ex-partner wonen, maar regelmatig ook bij jou verblijven.

Voorbeeld 1

Je kat steekt de straat over. In een reflex wijkt een autobestuurder uit voor het beestje, maar botst daarbij tegen een verkeersbord. Een geluk bij een ongeluk, want je kat leeft nog. De autobestuurder daarentegen heeft schade aan zijn wagen. Gelukkig kan je beroep doen op je familiale verzekering!

Tip: ben je nog op zoek naar een autoverzekering? Vergelijk verschillende verzekeraars en sluit een autoverzekering af die echt bij je past.

Als je per ongeluk schade toebrengt aan iemand, vergoedt de familiale verzekering de kosten. Er moet hierbij een verband zijn tussen de schade en de daad. De schade kan ook het gevolg zijn van een onvoorzichtigheid of een nalatigheid.

Voorbeeld 2

Na een nachtje feesten, beslis je om met je elektrische fiets naar huis te rijden. Je rijdt snel naar huis. Op een minder verlicht stuk verlies je de controle over je fiets. Je belandt tegen de etalage van een winkel. Je familiale verzekering dekt gelukkig de schade die je aan de etalage toebrengt.

De familiale verzekering dekt schade veroorzaakt met ‘zachte vervoersmiddelen’. Vervoersmiddelen zonder motor, zoals fietsen en skateboards, vallen hieronder. Ook zijn elektrische voertuigen met een snelheid tot 25 km/h gedekt, inclusief elektrische fietsen. Schade door een speedpedelec dan weer niet.

Wat dekt de familiale verzekering niet?

Schade bij de verzekerde personen

De familiale verzekering dekt geen eigen schade, maar enkel schade veroorzaakt (door een gezinslid) aan anderen. Je familiale verzekering vergoedt geen schade wanneer je kind tijdens het spelen de bal per ongeluk door een raam trapt. Jij bent namelijk de verzekerde, degene die de verzekering afsloot. In dit voorbeeld komt wel je brandverzekering tussen.

Schade aan toevertrouwde goederen

Stel: je woont alleen, maar je bewaart nog enkele spullen in de garage van je ouders. Je vader gaat in het donker op zoek naar een gereedschapskist in de garage. Eenmaal hij de gereedschapskist te pakken heeft, laat hij deze per ongeluk vallen op je spullen. Helaas breekt je servies dat stond opgeborgen in een doos. Dit dekt je familiale verzekering.

Opzettelijke schade

De verzekering komt ook niet tussen bij opzettelijke schade veroorzaakt door een persoon vanaf 18 jaar. Deze leeftijdsgrens kan verschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars plaatsen de limiet op 16 jaar.

Schade gewaarborgd door een verplichte verzekering

Schade die ontstaat en gewaarborgd is door een andere verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de familiale verzekering niet. Je bent als huurder bijvoorbeeld verplicht een huurdersverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt materiële schade die ontstaat door brand, vuur of explosie in een huurhuis. De familiale verzekering komt hier dus niet tussen.

Paarden en exotische huisdieren

De meeste huisdieren zijn gedekt door de familiale verzekering. Toch zijn er ook hier enkele verschillen. Bepaalde verzekeraars dekken paarden of exotische dieren, zoals een slang, soms wel, soms niet of enkel als je een bijpremie betaalt. Daarnaast zijn ook dieren die je onder je bewaking hebt niet altijd gedekt, bijvoorbeeld als je aan dogsitting doet.

De aanvullende verzekering: rechtsbijstand

Wie wil, kan bij zijn familiale verzekering de aanvullende waarborg rechtsbijstand of een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Deze verzekering informeert je over je rechten en betaalt gerechtskosten terug.

Je kan een rechtsbijstandverzekering afsluiten als aparte verzekering of als aanvullende verzekering bij bijvoorbeeld een auto- of brandverzekering. Je kan alleen aanspraak maken op deze verzekering als de schade samenhangt met de hoofdverzekering die je afsloot. Heb je bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering afgesloten bij je brandverzekering, maar niet bij je autoverzekering, dan komt je rechtsbijstandverzekering niet tussen bij een auto-ongeluk.

Hoeveel kost een familiale verzekering?

De prijs voor een familiale verzekering verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Voor een alleenstaande schommelt het bedrag gemiddeld tussen € 40 en € 90 per jaar. Voor een gezin bedraagt dit bedrag gemiddeld € 70 tot € 120. De indexering van deze bedragen vindt jaarlijks plaats.

Franchise

Verzekeraars passen ook een franchise of vrijstelling toe bij de familiale verzekering. Dit bedrag schommelt tussen € 200 en € 250 per schadegeval. De franchise wordt soms jaarlijks of maandelijks geïndexeerd. De maandelijkse indexering van de franchise voor een brandverzekering gebeurt a.d.h.v. de ABEX-index. Daardoor kan de maandelijkse franchise zowel hoger als lager liggen dan de vorige maand. Sommige verzekeraars hanteren enkel een franchise bij materiële schade en niet bij lichamelijke schade.

Een familiale verzekering vergoedt vaak alleen lichamelijke en materiële schade tot een bepaald bedrag. Dit is een vrij groot bedrag dat kan oplopen tot enkele miljoenen euro’s. Bekijk de algemene voorwaarden per verzekeraar om het exacte bedrag te weten. Dit bedrag evolueert vaak mee met de index van Consumptieprijzen.

Verplicht of niet?

In België is het niet verplicht om een familiale verzekering af te sluiten. De meeste Belgen hebben wel een familiale verzekering.

Waarom je één moet afsluiten

  • Ruime dekking: de familiale verzekering komt tussen bij heel wat kosten die een gezinslid onopzettelijk veroorzaakt. Zowel kosten in je privéleven, als verkeers- of reiskosten kunnen vergoed worden. Wie geen familiale verzekering heeft, moet deze kosten dus zelf betalen. Sommige verzekeraars dekken kosten tot miljoenen euro’s. Vaak maken ze hierbij een onderscheid tussen materiële en lichamelijke schade.
  • Wereldwijd verzekerd: de familiale verzekering van sommige verzekeraars dekt je wereldwijd. Zo ben je dus ook op vakantie verzekerd.
  • 80-90% van de Belgen: volgens een studie van Assuralia hebben zo goed als 90% van de Belgen een familiale verzekering.
  • Ook voor alleenstaanden: ook als alleenstaande kan je schade aan derden veroorzaken. En ook hier biedt de familiale verzekering een optimale dekking. Ongelukken zijn namelijk snel gebeurd.

Mijnvergelijker.be biedt de familiale verzekering aan als een aanvullende verzekering bij de huurdersverzekering. Ben je nog op zoek naar een huurdersverzekering en wil je graag ook een familiale verzekering afsluiten? Dat kan! Vergelijk de verschillende verzekeraars op onze website.

Brandverzekeringen vergelijken