Je huisbaas kondigt aan dat hij renovatiewerken uitvoert, om de EPC-waarde van je huurwoning naar een beter niveau te tillen. Maar welke gevolgen heeft dat voor jou als huurder? Wat de EPC-waarde precies in en hoe je ze kan verhogen, legt Mijnvergelijker.be hieronder uit.
Wie een woning met EPC-waarde E of F verhuurt, mocht tot september 2023 de huurprijs een jaar lang niet indexeren. Verhuurders willen daarom hun EPC-waarde verhogen met een renovatie. Deze renovatiewerken kunnen ook belang hebben voor jou als huurder. Je krijgt een kwalitatievere woning, maar moet wel de nodige overlast ondergaan.
Wat is de EPC-waarde?
EPC is de afkorting voor energieprestatiecertificaat. Dit certificaat toont aan hoe energiezuinig je woning is en heeft als doel hierover mogelijke kopers of huurders te informeren. Een woning met een EPC-waarde F is heel energieverslindend. De beste EPC-waarde is A.
Mag een verhuurder zijn huurprijs opslaan na renovatiewerken?
Je verhuurder mag het huurcontract op elk moment opzeggen als hij of zij de huurwoning en grondige renovatie wil geven. Er is wel één uitzondering: de verhuurder kan het contract nooit tijdens de eerste 3 jaar van het huurcontract opzeggen omwille van renovatiewerken. Hij moet ook altijd een opzegtermijn van minstens 6 maanden respecteren. Zo heb je nog tijd om een andere woning te vinden.
Wat betekent ‘grondige renovatie’?
Om de verhuurder niet de mogelijkheid te geven om zomaar voor elk ‘onderhoudswerk’ de huur op te zeggen, zijn er strenge voorwaarden vastgelegd.
- de kostprijs van de verbouwingswerken moet minstens drie jaar huurgeld bedragen, anders kan de verhuurder niet zomaar opzeggen
- de verhuurder moet een bewijs van de geplande werken voorleggen, dus een gedetailleerd bestek of bouwvergunning
- de renovatiewerken moeten ook plaatsvinden in het bewoonde gedeelte, zodat het voor jou onmogelijk is je huis of appartement te bewonen
- de werken moeten beginnen uiterlijk 6 maanden na het einde van de opzegperiode, en ze moeten voltooid zijn 24 maanden na het verstrijken van de opzeg van het huurcontract. Voert de verhuurder niet binnen die termijn de werken uit, dan heb je als huurder recht op een financiële vergoeding gelijk aan 18 maanden huur.
Wat als het gaat om kleinere renovaties? Heb je dan recht op een schadevergoeding?
De verhuurder is volgens de wet verplicht alle herstellingen uit te voeren die noodzakelijk zijn. Maar als verhuurder kun je de huurder onmogelijk deze werken opdringen. De huurder moet altijd zijn of haar toestemming geven. In ruil daarvoor zou de huurder wel een schadevergoeding kunnen vragen voor de overlast die de werken veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een vermindering van de huur zolang de werken duren.
Geef je als huurder niet je toestemming en voert de verhuurder de werken toch uit, dan heb je wettelijk recht op een schadeloosstelling omdat het ‘genot van de huurder’ door toedoen van de verhuurder verstoord wordt.
Er is maar één uitzondering: enkel als het gaat om dringende herstellingen die niet uitgesteld kunnen worden tot het einde van het huurcontract, mag de verhuurder de werken zonder toestemming uitvoeren. Duren de herstellingen langer dan 40 dagen, dan kun je als huurder ook een schadevergoeding vragen. Die komt meestal overeen met een vermindering van de huur in verhouding tot de duur van de werken. Wordt de woning onbewoonbaar tijdens de werken, dan kun je als huurder het huurcontract zelfs laten ontbinden.
Kan de verhuurder de huurprijs nadien verhogen omdat de woning kwalitatief beter is?
Zolang een bestaand huurcontract loopt mag de verhuurder de maandelijkse huurprijs niet zomaar wijzigen. Hij kan wel de huurprijs 1 keer per jaar indexeren, behalve wanneer in het contract vermeld staat dat er geen indexering gebeurt.
Er is één uitzondering: bij huurcontracten die sinds 1 januari 2019 zijn afgesloten, kan de verhuurder de huurprijs aanpassen als hij gezorgd heeft voor energiebesparende maatregelen in de huurwoning, vanaf een maand nadat de werken voltooid zijn. Ben je het als huurder niet eens met de prijsverhoging, dan is het de vrederechter die de knoop moet doorhakken.
Ben je als huurder nog op zoek naar een geschikte brandverzekering? Via Mijnvergelijker.be vergelijk je verschillende verzekeraars en vind je de perfecte brandverzekering!