Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Handsfree bellen in de auto: wat zijn de regels? 

Vrouw en man plaatsen smartphone in gsm-houder in auto
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Het aantal controles op het gebruik van de smartphone in de auto neemt toe. Welke boetes riskeer je? Ontspring je de dans met handsfree bellen? En hoe doe je het veilig? Mijnvergelijker.be zoekt het uit.

Handsfree bellen: met een houder

Gsm-gebruik achter het stuur is bij wet verboden. Logisch aangezien 8% van alle dodelijke auto-ongevallen in België eraan toegeschreven kunnen worden. Volgens de wet moet de mobiele telefoon ‘in een houder bevestigd worden’ zodat handsfree bellen en navigeren mogelijk is. Die houder kan je op het dashboard monteren, onder de voorruit of in een ventilatie-opening van je airco. 

Handsfree bellen 100% veilig?

Wat als je een gsm-houder gebruikt en je mailbox wil checken? Dat vraagt om een manuele bediening. Echt handenvrij is het dus niet. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het gebruik van je airco. Aan de politie om te oordelen of er gevolgen zijn.

Wat zegt de wegcode?

De wegcode zegt dat je ‘altijd in staat moet zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren, en voortdurend je voertuig goed in de hand moet hebben’. Deze regels kan je volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) interpreteren als ‘je moet je handen aan het stuur houden en je ogen op de weg om veilig te kunnen rijden’. Alle vormen van afleiding kunnen gevaarlijk zijn als je rijdt: je radio of airco bedienen, maar ook eten of drinken. 

Niet handsfree? Deze boetes riskeer je!

Wie een mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruikt of vasthoudt zonder dat het in een houder bevestigd is, riskeert zware boetes. Rijden met je gsm in de hand is een zware overtreding in de derde graad, aangezien je andere weggebruikers direct in gevaar kan brengen. Dit zijn de mogelijke gevolgen:

  • Een geldboete van € 174 via onmiddellijke inning door de politie en eventueel een extra administratieve kost
  • De geldboete kan oplopen van € 240 tot € 4.000 als je de overtreding betwist voor de rechtbank en je de zaak verliest! Een rechter kan ook een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar opleggen.
  • Onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 8 dagen als je bij een speciale politiecontrole betrapt wordt met een gsm in je hand. Nadien moet je verplicht voor de politierechter verschijnen voor een verdere strafuitspraak.

Een beginnend bestuurder met een rijbewijs van minder dan twee jaar oud moet altijd voor de rechtbank verschijnen. Hij verliest tijdelijk zijn rijbewijs en moet minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen voor hij het terugkrijgt.